látogató számláló

Zsírégető torna

Kardio edzés

A mozgás általi zsírégetés az alapvető fogalmak megértésével kezdődik. Amint megértjük a folyamat lényegét, hatékonyabban tudjuk azt követni.

A zsírégetés szoros összefüggésben áll a mozgás közben történő oxigén felhasználással. Az aerob kifejezés is ezt mutatja, mely a levegő és az élet szavakból áll össze. Tehát aerob folyamatról beszélünk akkor, amikor a vér pontosan azt a mennyiségű oxigént szállítja az izmokba, melyre szükség van. Ebben a szakaszban nem túl megerőltető a mozgás, nincs zihálás, levegő után kapkodás.

Anaerob folyamat pontosan ennek az ellentéte. Ez a testmozgás intenzív szakaszára jellemző, amikor a vér oxigén tartalma már nem kielégítő. Ilyenkor a szervezet a szénhidrát tartalékokhoz folyamodik, azokat égeti el. Ez maga a zsírégetés.

A fenti fogalmak tisztázása révén egyértelmű, hogy a zsírégető torna nem a mozgásformát jelenti, hanem az edzés intenzitására vonatkozik.

Könnyedén megállapíthatjuk, hogy éppen melyik tartományban vagyunk. Amennyiben kapkodjuk a levegőt, az anaerob, ilyenkor történik a zsírégetés, ha nincs zihálás, egyenletes a levegővétel, akkor az aerob tartomány.
A zsírégető torna felépítése többféleképpen lehetséges, nincsenek konkrét megkötések. Vannak akik az első 15 percre teszik az anaerob folyamatot. Ez a hatékonyabb megoldás, bár megerőltetőbb.

Az is egy megoldás, hogy az edzés végére tesszük a megterhelőbb, zsírégető részt. Ebben az esetben könnyebb lesz állóképességünket megtartani az edzés végéig.

Érdemes tudnunk, hogy szervezetünknek hozzávetőlegesen 15 perces időszakra van szüksége ahhoz, hogy felélje oxigén tartalékait és elkezdje a zsírt égetni. Ezért az is egy jó megoldás, ha az aerob és anaerob fázisokat 15 percenként váltjuk.
Az edzések formája többféle lehet. Érdemes olyan edzést fajtát választani, mely a legközelebb áll hozzánk, így nagyobb lesz a kezdeti lelkesedésünk és a kitartásunk is.

A zsírégető torna során nagyon fontos odafigyelni a helyes légzésre.

Ez két fontos tényezőt foglal magában:

  • orron át belégzés
  • helyes testtartás
A légzés módja nagyon nagy mértékben javíthatja, illetve ronthatja a zsírégetés eredményét.

A zsírégető torna eredményessége még két fontos tényezővel áll szoros kapcsolatban.

  • táplálkozás
  • folyadékfelvétel
Akkor is figyeljünk oda táplálkozásunkra, ha nem diétázunk éppen. Fektessünk nagy hangsúlyt a szénhidrátok, cukrok mellőzésére, valamint az energiát adó aminosavakra.

Az aminosavakról itt található bővebb információ >>

A folyadékfelvétel mennyisége sokkal jobban befolyásolja a zsírégetést, mint azt gondolnánk. Nagyon sok ember nem fogyaszt elegendő folyadékot, ez kihatással van egészségünkre, külsőnkre, közérzetünkre.

Fontos információk a folyadékfogyasztásról itt >>

Az ásványvizekről szóló cikket itt olvashatjuk >>

 

SZÉPSÉG ÉS FOGYÓKÚRA

Legolvasottabb cikkeink

Az ideális testsúly
Vitamin
Ásványi anyag
Zsírégető gyümölcsök
Étvágycsökkentő szerek
Gyomorgyűrű
Elsavasodás
Gyermekkori elhízás
Koleszterin
Cukrok
Ásványvizek

Legolvasottabb diéta leírások

Atkins diéta
Káposztaleves diéta
Turbo diéta
Léböjt kúra
Reflux diéta
90 napos diéta
Candida diéta
Almaecet kúra
South Beach diéta
Metropolitan diéta
Norbi Update