látogató számláló

Vitamin

Vitaminoknak hívjuk azokat a szerves vegyületeket, melyekre igen kis mennyiségben, de szükség van szervezetünk működése szempontjából. A múlt század második felében kezdődtek erre irányuló kutatások, hogy a táplálékon és a folyadékon kívül mik azok az anyagok, melyekre szükségünk van ahhoz, hogy megfelelő módon tudjanak életfunkcióink működni.
A szervezetnek van egy optimális vitaminszükséglete, mely egy olyan mennyiséget jelöl, aminek a bevitelével teljesen tökéletesen hozzájárulnak a vitaminok a szervek működéséhez. Van egy minimális vitamin szükséglet, mely a legkisebb mennyiség ahhoz, hogy ne lépjenek fel hiánybetegségek. Amennyiben ennél kevesebb vitamin jut szervezetünkbe, abban az esetben már nem képes a szervezet optimális szinten tartani immunrendszerét, valamint a szervi funkciók működése sem kielégítő. Ekkor már észlelhetjük a vitaminhiány okozta tüneteket, melynek legszembetűnőbb formái a fáradékonyság, a gyulladásos és fertőzéses megbetegedésre való hajlam.

A teljes vitaminhiány súlyos hiánybetegségeket okoz, ennek oka leggyakrabban az egyoldalú táplálkozásból ered. Legismertebb hiánybetegségek az angolkór, mely D-vitamin hiányából adódik, valamint a skorbut, mely C-vitamin teljes hiányának következménye.
A vitaminok felvételének egy módja a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, valamint a kiegyensúlyozott táplálkozás, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy a vitaminok képesek legyenek a felszívódásra. Fontos tudni, hogy manapság a zöldség és gyümölcstermesztés egészen másképp történik, mint száz évvel ezelőtt, valamint a folyamatos leterhelés miatt vitaminszükségletünk is sokkal magasabb. Ebből következően, a zöldség és gyümölcs fogyasztás csak egy kis részét teszi ki annak a vitamin mennyiségnek, melyre szervezetünknek szüksége van. Ezért egyre fontosabb és elengedhetetlenebb a táplálék kiegészítő készítmények alkalmazása. Ezek közül is azt érdemes előnyben részesíteni, ahol készre összeállított napi csomaghoz jutunk hozzá, hiszen a vitaminoknak nem csupán a mennyisége, de az arányai legalább olyan fontosak. Továbbá ezekben a napi adagokban nem csupán a vitamint, de a szervezet számára szükséges nyomelemet és ásványi anyagot is megtalálhatjuk, melyek nélkül nem érünk el optimális immunrendszer működést szervezetünkben.
A szervezet vitaminszükségletét függ kortól és nemtől, fizikai igénybevételtől, de attól is erősen függ, hogy milyen mennyiségű olyan anyag jut szervezetünkben, melyek káros befolyással vannak a vitaminok felszívódására. Ezek lehetnek különböző gyógyszerek, dohányfüsttel bejutott anyagok, alkohol, valamint nagyvárosokban a légszennyezettség folytán bejutott nehézfémek. Ezek az anyagok, és még sok más, erősen megemelik a szervezet vitaminszükségletét.

A vitaminokat alapvetően az alapján osztják két csoportra, hogy zsírban, avagy vízben oldódóak-e. Ez a megkülönböztetés főként a folyadékfelvétel szempontjából is nagyon fontos, hiszen a vízben oldódó vitaminok számára jóval több folyadék bevitele szükséges.

Zsírban oldódó vitaminok listája és leírásai >>

Vízben oldódó vitaminok listája és leírásai >>

SZÉPSÉG ÉS FOGYÓKÚRA

Legolvasottabb cikkeink

Az ideális testsúly
Vitamin
Ásványi anyag
Zsírégető gyümölcsök
Étvágycsökkentő szerek
Gyomorgyűrű
Elsavasodás
Gyermekkori elhízás
Koleszterin
Cukrok
Ásványvizek

Legolvasottabb diéta leírások

Atkins diéta
Káposztaleves diéta
Turbo diéta
Léböjt kúra
Reflux diéta
90 napos diéta
Candida diéta
Almaecet kúra
South Beach diéta
Metropolitan diéta
Norbi Update