látogató számláló

Villám diéták

A gyors diétáknak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Legfontosabb előnye, amiért olyan vonzó sok ember számára, hogy viszonylag rövid idő alatt tudunk megszabadulni néhány kiló súlyfeleslegtől. Ettől villám diéták, hiszen a hatékonysága villámgyors. Nagyszerű választás lehet ezek közül bármelyik, ha rövid időnk van a fogyókúrára, mert valamilyen közeledő alkalom a diéta oka. Előfordul, hogy egy ünnepi alkalom előtt néhány nappal ébredünk rá, hogy a tervezett ruhába nem férünk bele. Ezekre és az ehhez hasonló esetekre ideális megoldás egy gyors fogyással kecsegtető, rövid ideig tartó diéta. A diéták leírásakor sokszor nem fektetnek elég nagy hangsúlyt a hátrányokra, pedig a választáshoz mindenképpen szükséges ismerni a hátulütőket is.

Ezeket a diétákat gyakran illetik a drasztikus kifejezéssel, melyre minden jogalap megvan. Roppant módon megviseli szervezetünket, hiszen nagyon kevés kalóriát engedélyeznek, a változás a gyorsaságból adódóan nagyon hirtelen történik, szinte sokkolja szervezetünket.

Gyengeség

A drasztikus fogyókúrák velejárója a fizikai gyengeség. Ez egyenes következménye a minimális energia bevitelnek. A szervezet elkezdi felélni a tartalékokat, de tápanyag hiányában képtelen az energiaszint megújítására. A szervezet küzd az éhséggel, valamint a tartalékok felemésztésével, ez folyamatos fáradsághoz, gyengeséghez vezet egy-két nap alatt. A fogyókúra rövidsége folytán, a szervezetnek nincs ideje és lehetősége átállni az új életformára, nincs átmenet, hirtelen történik mindez. Az immunrendszer legyengülhet, mely megbetegedéshez vezethet.

Zaklatottság

A folyamatos éhségérzethez nincs időnk folyamatosan hozzászokni, valamint a gyengeség és fáradékonyság is idegesítő lehet. Szinte minden figyelmünket lekötik kellemetlen testi tüneteink. Munkánk és családi életünk rovására mehet, hiszen környezetünknek sem hagyunk időt a változáshoz való hozzászokásra.

Gyors visszahízás

Mivel a drasztikus diéták rövid ideig tartanak és viszonylag nagymértékű súlyveszteséggel járnak, ezért a szervezet a fogyókúra elmúltával igyekszik sokszorosan tartalékolni az esetleges következő hasonló alkalmakra. Ezt a hirtelen raktározási folyamatot nem lehet megakadályozni, ez pedig nem más, mint az elhízás. A gyors fogyások után általában a visszahízás folyamata még gyorsabb, továbbá nagyobb mértékű. Ezért érdemes többször is meggondolni, hogy megéri-e, hiszen az eredmény szinte sosem tartós.

Súlyingadozás

Előfordul, hogy egy gyors fogyás utáni visszahízás hatására, néhány hét elteltével ismét rászánjuk magunkat egy fogyókúrára, aminek alkalmával ismét gyorsan súlyt veszítünk, majd pár nap elteltével, miután a fogyókúra véget ért, újból visszahízzuk az elveszített mennyiséget. Ennek többszöri ismétlődése roppant egészségtelen. A szervezet nem képes rá, hogy kialakítson egy normális egyensúlyt, ez sosem vezet jóra. Kialakulhatnak hiánybetegségek, megviseli az emésztőrendszert. Esztétikai szempontból sem túl szerencsés, hiszen bőrünk elveszíti rugalmasságát.

A gyors diéta jó választás lehet, ha egyszeri alkalomról van szó, és nem okoz problémát számunkra az utána történő visszahízás. Nagyon fontos, hogy tudjuk pontosan, mit várhatunk egy ilyen fogyókúrától, ne okozzon kudarc élményt az utána történő visszahízás, mert ez elkerülhetetlen. Sokan csupán a gyors eredményt veszik figyelembe, és az nem elég a választáshoz. Egy ilyen ismétlődő periódus, egész későbbi életünkre kihatással lehet. Érdemes alaposan átgondolni, és ha tartós fogyást szeretnénk elérni, akkor sokkal hatékonyabb egy életmód típusú diéta, melynek ugyan hosszabb a lefolyása, de nem igényel ekkora erőfeszítést, valamint ahelyett, hogy veszélyeztetné egészségünket, inkább jobbá teszi azt.
 

SZÉPSÉG ÉS FOGYÓKÚRA

Legolvasottabb cikkeink

Az ideális testsúly
Vitamin
Ásványi anyag
Zsírégető gyümölcsök
Étvágycsökkentő szerek
Gyomorgyűrű
Elsavasodás
Gyermekkori elhízás
Koleszterin
Cukrok
Ásványvizek

Legolvasottabb diéta leírások

Atkins diéta
Káposztaleves diéta
Turbo diéta
Léböjt kúra
Reflux diéta
90 napos diéta
Candida diéta
Almaecet kúra
South Beach diéta
Metropolitan diéta
Norbi Update