látogató számláló

Testkontroll

Szétválasztó diéta

A testkontroll nem is igazán fogyókúra, inkább életmódnak mondható táplálkozási szempontból. A módszer az Egyesült Államokból indult világ körüli útjára Harvey és Marilyn Diamond-nak köszönhetően, lassan húsz éve hazánkban is közismertté vált.

A szétválasztó diéta, nevéből adódóan, a táplálékfajták szétválasztásán alapul. Ezen kívül a táplálékfelvétel időszaka is fontos szerephez jut.

Mikor mit ehetünk?

Délelőtt

Délig bezárólag gyümölcsöt fogyasszunk, valamint gyümölcslevet. Minden más élelmiszer tiltott ebben az időszakban. A testkontroll szerint ez az időszak nem alkalmas a táplálék felvételre. A gyümölcs könnyen emészthető, szervezetünk mintegy húsz perc alatt képes feldolgozni azt, továbbá nem jelent megterhelést.

Délben

Ebédre lehetőleg gyümölcsöt és zöldség féléket fogyasszunk, akár saláták formájában. Lehetőleg minden harmadik napon az ebédünk kizárólag gyümölcsből álljon.

Vacsora

Este bármit ehetünk, különös tekintettel arra, hogy az ételeket válasszuk szét. Sose fogyasszunk egyszerre magas szénhidrát tartalmú ételeket, magas fehérje tartalmú élelmiszerrel.

Időszakok

A táplálék felvételének időszaka 12-20 óráig tart.
A beépülési időszak 20-04 óra közötti időszak.
A kiválasztás időszaka 04-12 óra közé tehető.

Tiltott élelmiszerek

A tej és tejtermékek fogyasztása erősen ellenjavalt, a vaj kivételével. A testkontroll szerint a tej nem alkalmas emberi fogyasztásra, szervezetünk képtelen ennek a megemésztésére.

Egyszerűsített testkontroll

A klasszikus testkontrollt, azaz szétválasztó diétát, Dr. Martin Noelke módosította, egyszerűsítette, miáltal könnyebben követhetővé vált. Felállított pár fontos szabályt, melyek a következők.

Egyszerűsített diéta szabályai:

  • Húsfélék, illetve tojás fogyasztásakor kizárólag zöldséget együnk köretként.
  • Az étkezések között minimum négy órát hagyjunk szervezetünknek az emésztési folyamatra, ne zavarjuk meg újabb étkezéssel.
  • A fehér kenyeret váltsuk ki teljes kiőrlésű pékáruval.
  • Hanyagoljuk az édességeket és a cukrot.
  • Ügyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásra, ezt lehetőleg szénsavmentes ásványvíz, illetve zöld tea formájában.
Amennyiben a fenti egyszerű szabályokat betartjuk, hosszútávon megtérül a diéta éhezés nélkül.
 

SZÉPSÉG ÉS FOGYÓKÚRA

Legolvasottabb cikkeink

Az ideális testsúly
Vitamin
Ásványi anyag
Zsírégető gyümölcsök
Étvágycsökkentő szerek
Gyomorgyűrű
Elsavasodás
Gyermekkori elhízás
Koleszterin
Cukrok
Ásványvizek

Legolvasottabb diéta leírások

Atkins diéta
Káposztaleves diéta
Turbo diéta
Léböjt kúra
Reflux diéta
90 napos diéta
Candida diéta
Almaecet kúra
South Beach diéta
Metropolitan diéta
Norbi Update