látogató számláló

Tartós fogyás

Gyakran hallani, hogy a fogyókúra eredményét, az elért testsúlyt nehezebb megtartani, mint maga a fogyókúra. Ez nem tévhit, valóban az esetek többségében így van. Gyakran előfordul, hogy a fogyókúra során elérjük az ideális testsúlyt, majd a diéta végeztével gyorsabban visszahízzuk, mint amennyi idő alatt lefogytunk. Ilyenkor gondolhatnánk azt, hogy nem volt semmi értelme a fogyókúrának, pedig ez nem igaz. Csupán egy kis odafigyelésre van szükség ahhoz, hogy megtartsuk az elért eredményt.
A drasztikus fogyókúrák esetén a leggyakoribb a diéta utáni visszahízás. Ennek egyszerű oka van. A villám diéták éhezéssel járnak, szervezetünk feléli, elégeti tartalékait, majd a diéta végeztével igyekszik ezt újra felhalmozni. Ez a nagy hátránya a drasztikus fogyókúráknak. Nem kőbe vésett szabály, de a tapasztalat azt mutatja, minél hosszabb ideig tart a fogyás folyamata, annál könnyebb az elért testsúly megtartása. Szervezetünknek van ideje hozzászokni a változáshoz.

Hasonló a helyzet egyes élelmiszer típusok tiltásával járó diétákkal is. Sajnos emberi gyengeség, hogy legtöbbször azt kívánjuk meg, ami tiltva van. Egy ilyen diéta elvégzése után, legtöbbször fellélegzünk és rávetjük magunkat az addig tiltott élelmiszerekre. Nyilvánvaló, hogy ennek gyors hízás az eredménye, pedig csak némi önuralmat kíván, hogy ne engedjünk a kísértésnek.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy a hízás folyamatának gátat vessünk?

Legegyszerűbb módja, ha olyan diétát választunk, mely közel áll eredeti táplálkozási szokásainkhoz, hogy a fogyókúra után is „csökkent üzemmódban” képesek legyünk azt folytatni. Azoknál a diétáknál lehetséges ez, melyek nem nélkülözik a szervezet fenntartásához szükséges alapvető tápanyagokat, így nem alakulhatnak ki hiánybetegségek. Egy egészséges életmódra való átállás biztosan nem vezet újbóli elhízáshoz.
Nagyon fontos tényező a testmozgás. Előfordul, hogy csak a fogyókúra idejére tervezzük be a napi edzésprogramot, hiszen hosszútávon időnk nem teszi lehetővé. Ez nem is probléma, hiszen nem versenysportolónak készülünk. A rendszeres testmozgás lehet akár egy napi séta, vagy kocogás. Mindenképpen hozzájárul ahhoz, hogy képesek legyünk megtartani az elért súlyunkat, valamint egészségünk szempontjából is nagyon lényeges.

Másik alapvető dolog a méregtelenítés. Ajánlatos bármilyen fogyókúrát méregtelenítéssel kezdeni. Egyrészt azért, mert a diéta sokkal könnyebb lesz, valamint az eredmény is gyorsabb, továbbá könnyebb megtartani a fogyókúra eredményét. Sokszor már pusztán a salakanyagok eltávolítása is jelentős súlyveszteséget okoz, még mielőtt a diétát elkezdenénk. A méregtelenítésnek roppant sokféle módja van. Tehetjük ezt táplálék kiegészítők segítségével, szaunázással, emelt szintű folyadékbevitellel, gyógyteákkal, rostokkal. Ez is hasonló ahhoz, amikor diétát választunk, tervezzük meg úgy a méregtelenítést, ahogy az nekünk a legkényelmesebb. Szintén a diétához hasonló, hogy a hirtelen méregtelenítés megviseli szervezetünket, átmeneti gyengeség járhat vele, ezért nem ajánlatos olyan embereknek, akik szellemi vagy fizikai megterhelés alatt állnak nap, mint nap, valamint betegség jelenlétében semmiképp.

Egy méregtelenített, egészséges szervezet, sokkal kevésbé érez késztetést a raktározásra, így nagy eséllyel képesek leszünk megtartani súlyunkat. Ez nem jelenti azt, hogy némely esetekben nem követel tőlünk önuralmat.

A megfelelő mennyiségű folyadék bevitele is erősen meghatározza azt a tényt, hogy képesek legyünk megtartani elért súlyunkat. Ezzel, mintegy részben folytatjuk a test méregtelenítését. Van egy másik szempont, amely nagyon lényeges, ez pedig az éhség érzet. Nagyon gyakran érezzük éhesnek magunkat, holott csak folyadékra van szüksége szervezetünknek, és ezekben az esetekben mondhatjuk, hogy feleslegesen eszünk, mely elkerülhetetlenül hízáshoz vezet.

A fent leírtak alapján láthatjuk, hogy viszonylag sok odafigyelést kíván a testsúly megtartása, ám ha az eredményt nézzük, mégis megéri. Bizonyára mindenki ismer legalább egy olyan embert, akinek szinte az egész élete egybefüggő fogyókúrából áll, mégis hiábavaló. Egyrészt ez folyamatos kudarcot jelent, másrészt a szervezetet is megviseli. Sokkal egyszerűbb, ha megszabadulunk rossz szokásainktól és élvezzük a karcsúság és egészség örömeit.
 

SZÉPSÉG ÉS FOGYÓKÚRA

Legolvasottabb cikkeink

Az ideális testsúly
Vitamin
Ásványi anyag
Zsírégető gyümölcsök
Étvágycsökkentő szerek
Gyomorgyűrű
Elsavasodás
Gyermekkori elhízás
Koleszterin
Cukrok
Ásványvizek

Legolvasottabb diéta leírások

Atkins diéta
Káposztaleves diéta
Turbo diéta
Léböjt kúra
Reflux diéta
90 napos diéta
Candida diéta
Almaecet kúra
South Beach diéta
Metropolitan diéta
Norbi Update