látogató számláló

Szőlőcukor

Glükóz

A szőlőcukor a leggyakoribb szerves molekula bolygónkon. Megtalálható a gyümölcsökben, a mézben és a vérben. A vér szőlőcukor tartalma jelöli a vércukor szintjét. A szőlőcukor egy színtelen, kristályos anyag, mely melegítés hatására elbomlik. Vízben kitűnően oldódik.

Úgy is tekinthetünk a szőlőcukorra, mint egy energiavegyületre, mely napenergiát köt le, mégpedig a következő módon. Fotoszintézis során, a klorofill molekulán szőlőcukor keletkezik napenergia hatására. Ez egy általános energiatárolója a növényi és állati szervezeteknek.

Ipari előállítása keményítőből történik, ezért hívják némely formában krumplicukornak. Az élelmiszeriparban édesítőszerként alkalmazzák.

Tekintve, hogy a szénhidrátok lebontási folyamata a szervezetben utolsó lépésként eljut a szőlőcukorig, ezért maga a szőlőcukor a legegyszerűbb szénhidrát, melynek felszívódása roppant gyors, szinte azonnal megtörténik. Hirtelen energiaforrás a szervezet számára. Tisztán fogyasztáskor azonnal, lökésszerűen megemeli a vércukorszintet. Nagyon gyors lefolyású, utána a vércukorszint hajlamos az eredeti érték alá esni, ezért cukorbetegek számára tilos a szőlőcukorral való kísérletezés.

Vissza a cukrok általános leírásához >>

SZÉPSÉG ÉS FOGYÓKÚRA

Legolvasottabb cikkeink

Az ideális testsúly
Vitamin
Ásványi anyag
Zsírégető gyümölcsök
Étvágycsökkentő szerek
Gyomorgyűrű
Elsavasodás
Gyermekkori elhízás
Koleszterin
Cukrok
Ásványvizek

Legolvasottabb diéta leírások

Atkins diéta
Káposztaleves diéta
Turbo diéta
Léböjt kúra
Reflux diéta
90 napos diéta
Candida diéta
Almaecet kúra
South Beach diéta
Metropolitan diéta
Norbi Update