látogató számláló

Narancsbőr

Cellulit

Nagyon sok nő számára okoz problémát a narancsbőr. Nem túl igazságos, de igaz, hogy a narancsbőr elsősorban a nőket súlytja. Gyakori, hogy már kamaszkorban megjelennek az első jelei. Elsődleges probléma, hogy nem túl szép látvány. Másodlagos probléma, hogy nagyon sokan nem tudják, mitől alakul ki és mit tehetnek ellene. A narancsbőr úgy néz ki, mint a narancsnak a külső héja, innen az elnevezése. Leginkább a comb és fenék tájon alakul ki ez a gödröcskés, egyenetlen bőrfelszín.
narancsbőr cellulit cellulitisz

Mi a narancsbőr?

A narancsbőr a bőr alatti kötőszövetek nem optimális állapota. Alapállapotban a kötőszövet laza, rostos. Amennyiben a zsír lerakódik, majd kocsonyássá válik, akkor alakul ki az az állapot, amit narancsbőrnek nevezünk. Ennek különböző fokozatai vannak, melyek odafigyeléssel kezelhetők, illetve megelőzhetők. Ebben az esetben is az okok meghatározása sokat segít annak érdekében, hogy tegyünk ellene valamit.

A narancsbőr elsődleges okai

  • nem megfelelő májfunkció
  • mozgáshiány
  • ülőmunka
  • stressz
  • rossz nyirokkeringés
  • egészségtelen táplálkozás
  • túlzott alkoholfogyasztás
  • elsavasodás
A fentieken kívül még előfordulhat a kialakulása terhesség és klímatérium alatt, továbbá fogamzásgátló tabletták szedésének hatására.
narancs narancsbőr
Annak ellenére, hogy zsírlerakódásról van szó, mégsem a túlsúly az elsődleges oka a narancsbőr kialakulásának, hiszen gyakran előfordul, hogy karcsú nőknél is kialakul az elváltozás.

A narancsbőr fokozatai

Első fokozat

Ez a legenyhébb változata. Ebben az esetben a bőr felszíne még egyenletes, de ha összenyomjuk a bőrfelületet, már apró elváltozásokat észlelhetünk. Legjobb, ha ebben a stádiumban észrevesszük a rendellenességet, hiszen ekkor még könnyedén kezelni tudjuk.

Második fokozat

Ebben az esetben felállva már láthatjuk a bőr elváltozását. Fekvő helyzetben, amikor kisímul a bőr, még nem látható.

Harmadik fokozat

Ez a legsúlyosabb, hiszen ekkor már határozottan látható bármilyen testhelyzetben a narancsbőr. Sokszor még ruhán keresztül is észrevehető a testvonal megváltozása.

A narancsbőr kezelése

Amikor körülnézünk a kozmetikumok között, azt vehetjük észre, hogy rengeteg krémet találunk a narancsbőr problémára. Azt már nagyon kevesen veszik figyelembe, hogy egy krém önmagában nem sokat ér, ha semmi mást nem teszünk azért, hogy bőrünk ismét feszessé váljon.

Táplálkozás

Először is érdemes kideríteni az okát, mely az esetek nagy részében a helytelen táplálkozás és a nem kielégítő folyadékfogyasztás. Elsősorban étkezési szokásainkon kell változtatni. Sok esetben a túlzott cukorfogyasztás az ok, valamint az állati eredetű zsírok fogyasztása. A gyorséttermi étkezés is könnyen elősegíti ezt az állapotot. A megoldás a méregtelenítés, továbbá az életmód váltás.

Legalább ennyire fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztása. Napi két liter folyadék a minimum, amit magunkhoz kell vennünk, mindezt nem cukros üdítő formájában. Elsősorban szénsavmentes ásványvizet, vagy tisztított vizet fogyasszunk. A zöld tea is sokat segít, mivel annak méregtelenítő hatása is erősen számottevő. A fehérkenyeret cseréljük le teljes kiőrlésű pékárura, továbbá ha tehetjük, napi rendszerességgel fogyasszunk nyers zöldséget és gyümölcsöt.

Méregtelenítés

A méregtelenítés nem feltétlenül jelent böjtölést. Állítsunk össze olyan étrendet, ha kell, akkor szakember segítségével, mely által elindíthatjuk a salakanyagok kiürítésének folyamatát. Mindemellett a szaunázás sokat segít, fontos kiegészítője a méregtelenítésnek, egyben a narancsbőr kezelésének.

Váltófürdő

Nagyon sokat segíthet a kezelésben naponta kétszer váltófürdőt alkalmazni. Minden alkalommal langyos vízzel kezdjük a zuhanyzást, mely kettő esetleg három percig tartson, azután egy perc hidegzuhany következzen. Mindig hideg fázissal fejezzük be a zuhanyzást. Lehetőleg minden esetben kerüljük a meleg vizes, kádas „áztatást”, az nem tesz jót a narancsbőrnek.

Testmozgás

A rendszeres testmozgás amellett, hogy fittebbé tesz és jobb közérzetet biztosít, serkenti a nyirokkeringést, mely által könnyebbé válhat a visszatartott víz és zsír kiürülése.
Legoptimálisabb, ha valamilyen zsírégető mozgásformát választunk. Ez lehet valamilyen kondigép vagy szobakerékpár, de ha erre nincs lehetőség, akkor a kocogás is ugyanannyira megfelelő lehet.

Egyéb kezelési módok

A fent felsorolt változtatások mindenképpen „kötelezők”, bármilyen fokozatú narancsbőrről legyen is szó. Azonban csak az első fokozatú elváltozás esetében elegendőek. Amikor már másodfokú narancsbőrt kell eltüntetni, akkor már célszerű megfelelő szakemberhez fordulni.

Masszázs

A masszázst legésszerűbb szakemberrel végeztetni, olyan gyakran, amennyire alkalmunk adódik. Ezt általában tengeri sós fürdővel érdemes kombinálni, mely erőteljesen serkenti az anyagcserét, mely által a salakanyagok könnyebben képesek távozni.

Egy szakképpzett masszőr kifejezetten narancsbőr elleni masszázst fog végezni rajtunk, mely igen erőteljesen segít fellazítani a visszatartott, bekocsonyásodott zsírgömböket, mely által könnyebben ki tudjuk azt üríteni szervezetünkből. Abban az esetben, ha nincs alkalmunk hivatásos masszőr segítségét igénybe venni, akkor saját magunk maszírozzuk napi szinten a problémás területet. Körkörös laza mozdulatokkal és enyhe ütögetéssel érdemes maszírozni bőrünket. Ezen kívül lehet kapni speciális narancsbőr maszírozó kesztyűt, mely gumitüskékkel rendelkezik, ennek segítségével még hatékonyabb az otthoni masszázs.

A masszázs működésének mintájára hoztak létre egy vérkeringést javító nadrágot, melynek belső felületén domború minták vannak. Napi három órán át érdemes viselni, így mozgás közben a nadrág folyamatosan maszírozza bőrünket.

Vákuummasszázs

Ez egy speciális masszázs, mely igen hasonló a nyirokmasszázshoz. Javítja a nyirokkeringést és a vérkeringést, mely a leggyakoribb oka a narancsbőrnek. Ez a masszázs akár ötvenszeresére is felgyorsíthatja a nyirokkeringést, mely elsősorban a zsírégetési folyamatot aktíválja.

A masszázs egy harang formájú, üveg szívócső segítségével történik, melyben pulzáló vákuumot hoznak létre. A szívócsövet a nyirokrendszer folyásával megegyező irányban mozgatják el folyamatosan, így gyorsítva annak áramlását. A kezelés egy kicsit kellemetlen, de ha hetente kétszer-háromszor alkalmazzuk, egy hónap elmúltával már csökken a kellemetlen érzet és a változás is látványos eredményt hozhat.

Ultrahangos mikromasszázs

Ez egy nagyon közkedvelt módja a narancsbőr kezelésének. A kezelés alkalmával 1-3 Mhz frekvenciájú ultrahanghullámokat alkalmaznak, mely képes a bőr mélyére hatolva kifejteni hatását. Az ultrahang segítségével a visszatartott zsírgolyócskákat összetörik, valamint a visszatartott vizet mozgásra késztetik, hogy az képes legyen kiürülni a szövetek közül, ahol előzőleg lerakódott.

Ezt a módszer évek óta használják kozmetikai problémák kezelésében. Bőrfeszesítő hatása mellet az anyagcsere folyamatokat is helyreállítja. A mai megfigyelések szerint nincs semmilyen mellékhatása.

Hypoxitréning

Igen népszerűvé vált ez az eljárás, hiszen a hatékonysága látványos és erőteljes. Bár közreműködést igényel, de a hatás elérése érdekében megéri. Az eljárás lényege egy vákuumkapszula, mely deréktól lefelé burkol be, miközben biciklizünk. A vákuum erőssége és a biciklizés nehézsége változtatható, mindenkinél a probléma súlyosságától függően kell beállítani. Egy alkalom legalább fél óráig tartson, így mindössze tíz alkalom után már nagyon jó eredményt lehet elérni. A hatás maradandó, hiszen itt nem csak zsírégetésről van szó, hanem a vákuum hatására a vérkeringés és nyirokkeringés is elérheti az optimális mértéket.

Testtekercselés

Azok számára, akik képtelenek rávenni magukat a testmozgásra, inkább ez az eljárás javasolt. Az eljárás folyamán kozmetikus felkeni a megfelelő krémeket a kezelni kívánt területre. Ezek a krémek növelik a vérkeringést, valamint hőelvonó hatásuk van. Ezután fásliba tekercselve kell eltölteni egy-másfél órát, míg a kozmetikumok kifejtik hatásukat. Az eredmény ebben az esetben is látványos lehet, de közel nem olyan tartós, mint amikor aktív mozgás segíti elő a zsírégetést.

Kozmetikumok

Vannak otthon használatos krémek, melyek hatásukat tekintve anyagcsere javítók, illetve vérkeringés javítók. Ezek többnyire jól működő kozmetikumok, de ha csak ettől várunk csodát, akkor csalódni fogunk. Emellett kénytelenek leszünk életmódot váltani, egészségesen táplálkozni és mozogni.

A fent leírt módok lehetőséget biztosítanak mindenkinek arra, hogy képes legyen tenni a narancsbőr ellen. Akármilyen súlyos a helyzet, lehet tenni ellene, csak elhatározás és kitartás kérdése az egész.

SZÉPSÉG ÉS FOGYÓKÚRA

Legolvasottabb cikkeink

Az ideális testsúly
Vitamin
Ásványi anyag
Zsírégető gyümölcsök
Étvágycsökkentő szerek
Gyomorgyűrű
Elsavasodás
Gyermekkori elhízás
Koleszterin
Cukrok
Ásványvizek

Legolvasottabb diéta leírások

Atkins diéta
Káposztaleves diéta
Turbo diéta
Léböjt kúra
Reflux diéta
90 napos diéta
Candida diéta
Almaecet kúra
South Beach diéta
Metropolitan diéta
Norbi Update