látogató számláló

Szenvedélybetegség

Amikor a szenvedélybetegség szóba kerül, legtöbb ember az alkoholra, drogokra és ehhez hasonló tudatmódosító fogalmakra gondol. Érdekes módon, az evés, mint szenvedélybetegség nagyon keveseknek jut eszébe, pedig gyakoribb, mint gondolnánk.
Az oka legtöbbször gyermekkorban keresendő, amikor sérülés vagy valamilyen kisebb trauma esetén édességgel próbálják meg kompenzálni a szülők a gyermek veszteségét. Hányszor hallunk olyat, hogy „mit szólnál, ha ma a kedvencedet főzném vacsorára?”, miközben a síró gyermek elgondolkodóvá válik, majd megnyugszik. Ezeknek az eseteknek igen nagy hatása van a későbbi szenvedélybetegségekre, amikor ugyanazokat a megnyugtató kedvenc ételeket próbáljuk önmagunknak nyújtani, mintegy megnyugtatásképpen valamilyen veszteség után.

Még rosszabb, amikor ugyanezt gyermekünkkel tesszük, kitéve őket annak a veszélynek, hogy felnőtt korukban hasonlóképpen viselkedjenek trauma esetén. Sokszor egy gyerekkori eset alapján a megnyugvás érzetét párosítjuk egy ízhez, és azután később az íz érzete miatt eszünk, amikor valójában nincs szükségünk tápanyag felvételre.
Azon túl, hogy nem egykönnyen vesszük észre az evés szenvedélybetegségét, nem sokan vannak, akik jelentőséget tulajdonítanának neki, hiszen nincs tudatmódosító hatása, mint a drogoknak vagy az alkoholnak, sokak szerint a dohányzás sokkal károsabb. Azonban, nagyon kevesen vannak tisztában azzal, hogy valójában mivel is jár ez.

Amikor, anélkül veszünk magunkhoz táplálékot, hogy arra valójában szükségünk lenne, feleslegesen terheljük a szervezetünket. Energiára nagyon sok funkció ellátásához van szüksége testünknek, ezek közül a feladatok közül az emésztés és kiválasztás csak az egyik. Amennyiben folyamatosan leköti energiáinkat ez a két feladat, úgy a többit nem képes a szervezet maradéktalanul ellátni, csak részlegesen vagy egyáltalán. Ez már lehet oka különböző betegségek kialakulásának.

Abban az esetben, ha a megnyugtató célzatú evés egy bizonyos ízre, például édességre specializálódik, akkor nagyon könnyen felborulhat az egyensúly a szervezetben, ami egyenes út egy vagy több hiánybetegséghez, valamint sokkal gyorsabb és nagyobb mértékű a test elsavasodása, ami további betegségek okozója lehet.

Ebből világosan láthatjuk, hogy az evés, mint szenvedélybetegség, sokkal károsabb, mint azt gondolnánk, emellett esztétikai szempontból sem kedvező, hiszen gyakran elhízás az egyik tünete.

Érdemes idejekorán felismerni és szembenézni ezzel a ténnyel, mert később visszafordíthatatlan károkat okozhatunk saját magunknak, hiszen vannak nagyon nehezen kezelhető betegségek, melyek megelőzhetők lennének a fentiek tudatában.

Gondoljunk arra is, hogy gyermekeink gyakran másolják szokásainkat. Szeretnénk-e gyermekeinkre átörökíteni a kényszeres evés példáját, kitenni őket ugyanezeknek a veszélyeknek? Nem valószínű. Gyermekeinket óvni szeretnénk, gondoskodni róluk, és ugyanúgy, ahogy nem adunk nekik alkoholt és cigarettát, mi több, szeretnénk ezektől távol tartani őket, hasonlóképpen óvjuk őket a további egészség károsító szokásoktól.

A kényszeres evésről való leszokás első és legnehezebb lépése a felismerés. Amennyiben szembe tudunk nézni azzal a ténnyel, hogy valóban erről van szó, akkor túl vagyunk a nehezén, a többi már csak szervezés kérdése saját magunk számára. Találnunk kell egy olyan tevékenységet, mely nem jár tápanyag bevitellel, ám hasonlóan megnyugtató számunkra. Egy olyan örömforrást, melyhez fordulni tudunk, amikor valamilyen lelki sérülés elszenvedői vagyunk. Ez teljesen egyéni, senki nem találhatja ki a másik ember helyett, hogy azt mi teszi igazán boldoggá. Ez lehet akár egy zenehallgatás, vagy filmnézés, vagy valamilyen játék. A lényeg, hogy ne legyen káros hatással szervezetünkre, valamint még fontosabb, hogy ezt tudatosan tegyük, így nem válik rutinná.
Régebben és ma is, használatos volt az a kifejezés, hogy „szokások rabja”. A fentiek figyelembe vételével egészen más értelmet kap ez a szókapcsolat, valamint a szenvedélybetegség kifejezés is.

Egészen gyakran előfordul, hogy sok kudarcba fulladt fogyókúrás próbálkozás után ébred rá valaki arra, hogy az evés nála minek a helyettesítésére szolgál. Az is nagyon gyakori, hogy ennek tudatos megváltoztatása során, miután szervezete átáll a normál működésre, már semmilyen diétára nincs szüksége, vagy életében először sikerül a fogyókúrát végig csinálnia, valamint az elért eredményt megtartania. Ezért nagyon fontos, hogy diéta előtt mindenképpen próbáljuk megtalálni az elhízás alapvető okát, mert ezzel rengeteg energiát megtakaríthatunk magunknak, továbbá megóvjuk magunkat a további kudarc élményektől.

Vissza az elhízás oka cikkhez >>

SZÉPSÉG ÉS FOGYÓKÚRA

Legolvasottabb cikkeink

Az ideális testsúly
Vitamin
Ásványi anyag
Zsírégető gyümölcsök
Étvágycsökkentő szerek
Gyomorgyűrű
Elsavasodás
Gyermekkori elhízás
Koleszterin
Cukrok
Ásványvizek

Legolvasottabb diéta leírások

Atkins diéta
Káposztaleves diéta
Turbo diéta
Léböjt kúra
Reflux diéta
90 napos diéta
Candida diéta
Almaecet kúra
South Beach diéta
Metropolitan diéta
Norbi Update