látogató számláló

Nyomelemek

Mikroelemek

Bór

A bór nagy mértékben elősegíti a kalcium és a magnézium hasznosulását a szervezetben, kiürülésüket akadályozza. Ezen kívül egyes hormonális szabályozásokban van szerepe.

A szükségességi mennyiségéről nincsenek pontos adatok. Előfordulási forrásai a tengeri eredetű élelmiszerekben vannak elsősorban, valamint egyes ásványvizekben.

Cink

Az ember szervezete hozzávetőlegesen 3 gramm cinket tartalmaz. Ez a mennyiség a következő helyekre koncentrálódik:
 • haj
 • szem
 • férfi nemi szervek
 • máj
 • vese
 • izomzat
 • bőr
Elsődleges funkciója az inzulintermelésben jelentkezik, de fontos összetevője a növekedésnek, az anyagcserének és a nemi fejlődésnek, valamint a szaporodást is befolyásolja.

Cinket tartalmazó élelmiszerek a hús, a máj, a tojás és a hüvelyes zöldségek.

Cink hiányában előfordulhat törpenövés, herék elsorvadása, bőrgyulladás, valamint lassú sebgyógyulás. Cinkhiány tünetei lehetnek hasmenés, étvágytalanság, valamint csökkent ízérzékelés.

Fluor

A szervezet fluor tartalmának majdnem teljes egésze a csontokban és a fogakban található.

A fluor fő funkciója a csontok képzésében van jelen, továbbá a fogzománc tökéletes kialakulásában és ennek fenntartásában.

Legfőbb forrása a jó minőségű ivóvíz és egyes ásványvizek, valamint a teák.

A napi fluor bevitel mennyiségnek el kell érnie legalább a 1,5 mg-ot ahhoz, hogy ne alakuljon ki fogszuvasodás.

Fluor hiányában a leggyakoribb tünet a fogszuvasodás. Különösen ügyelni kell a fluor mennyiségre a fogzás időszakában a kisgyermekeknél, a fogváltás időszakában 5-9 éves kor között, valamint várandós kismamáknak.

Jód

A jód a pajzsmirigy hormonok szerves része, hozzávetőlegesen 20 mg-ot tartalmaz egy felőtt ember szervezete.

A jód fontos szerepet játszik a pajzsmirigy hormonainak termelésében, az anyagcserében, részt vesz az idegrendszeri működésekben, valamint a vérkeringés szabályozásában.

A jód felszívódását sok minden befolyásolja, ugyanis vannak bizonyos élelmiszerek, melyek erőteljesen akadályozzák hasznosulását. Ilyen élelmiszerek a kelkáposzta és a retek. Ezen kívül a szervezet fluor és nitrát telítettsége is befolyásolja a jód felszívódását.

Legfőbb jódforrás a tengeri halak és a tengeri só.

A jód hiánytünetei lehetnek a lassú anyagcsere és a depresszió, a golyva. Kismamáknál fontos odafigyelni a jód megfelelő mennyiségére, hiányában magzati rendellenességek léphetnek fel.

Króm

A króm szerepe az ember szervezetében elsősorban a szénhidrát anyagcserében mutatkozik meg, valamint az inzulin hatását segíti elő. Feltételezések szerint köze lehet a fiatalkori cukorbetegség kialakulásához, de ez nem bizonyított.

Szükségességi szintje nem ismert, mindössze annyit tudunk, hogy nagyon nehezen szívódik fel.

Krómban gazdag élelmiszerek a teljes kiőrlésű gabona, a hüvelyes zöldségek, a hús, a máj és a sajtok.

Hiányállapotával kapcsolatos bizonyított tények jelenleg nincsenek, csupán feltételezések.

Mangán

A felnőtt szervezet mangán tartalma mintegy 20 mg-ra tehető. Elsősorban az enzimek felépítésében és működésében van fontos szerepe.

A legtöbb mangánt a gabonafélék tartalmazzák, ezek közül is a teljes kiőrlésű gabonák, ezen kívül a dió és a mogyoró.

Hiányállapotából adódó tünetek jelenleg még nem ismertek.

Molibdén

A molibdénről nagyon kevés adat áll rendelkezésre. A szerepe főként néhány enzim működésében jelentős.

Fellelhető a tejben, a húsban, hüvelyes zöldségekben, valamint gabonafélékben.


Hiányában idegrendszeri tüneteket, valamint látászavart okozhat.

Réz

Átlagos szervezet réz tartalma hozzávetőlegesen 80 mg. Elsődleges előfordulási helyei az agy, a szem, a máj, a szív, a szem és a vesék.

A réznek fontos szerepe van a vérképzésben, a központi idegrendszer működésében, valamint fontos alkotórésze az oxidációs folyamatokban részt vevő enzimeknek.

Réz tartalmú élelmiszerek a hüvelyes zöldségek, a gabonafélék és a máj.


Hiányából adódóan csontfejlődési zavarok, növekedési rendellenességek, vérszegénység és emelkedő koleszterinszint alakulhat ki.

Szelén

A felnőtt emberi szervezet mindössze 6 mg szelént tartalmaz, ennek a mennyiségnek a nagy része a fogzománc és a köröm részét képezi, valamint a májban is található egy kevés.

A szelén az emberi szervezetben antioxidánsként funkcionál, szoros együttműködésben az E-vitaminnal. Megköti a szabadgyököket, ezáltal gátolja a rák kialakulását.

Fontos szelénforrások a tengeri állatok és a teljes kiőrlésű gabona. Gabona esetében a szeléntartalmat nagy mértékben befolyásolja a talaj szelén tartalma.

Szelén hiányában fokozódik a szívbetegségek kockázata.

Vas

Egy felnőtt ember szervezetében 3-5 gramm vas található, melynek majdnem teljes egész a vér oxigénszállító molekulájához kötődve van. A vas legfontosabb funkciója az oxigén és széndioxid szállítás, ezért a légzőfunkciók legalapvetőbb eleme. Ezen kívül az enzimek működésében is szerepet játszik, valamint a hemoglobin szintézisben.

A vas felszívódását a szervezetben erősen befolyásolja a C-vitamin jelenléte, ugyanis anélkül képtelen hasznosulni.

A vasban gazdag élelmiszerek a következők:

 • sóska
 • spenót
 • baromfi
 • marhahús
 • halak
 • máj
 • egyéb belsőségek

Nagyon fontos tudni!

Az állati eredetű élelmiszerekből sokkal könnyebben felszívódik a vas, ezért a sóska vagy a spenót erőltetése a vas jelenléte miatt sokszor tévhiteken alapul, hiszen sokszor maga a növény képez oldhatatlan komplexet a szervezetben, így feleslegessé válik a bevitel, mert a vas képtelen felszívódni.

Egyéb akadályozó tényezői is lehetnek a vas felszívódásának, mint például a csersav, így a kávé és tea erősen gátolják azt.

Nem kielégítő vasbevitel esetén a szervezet a raktározott vasat hasznosítja, melynek nagy része a vér hemoglobin tartalmát alkotja, így alakul ki a vérszegénység.

A vashiány látható tünetei a fáradékonyság, sápadtság, szellemi renyheség. Egyéb tünetei lehetnek a meddőség.

Várandós kismamáknak és szülés után kifejezetten fontos a vas pótlása, hiszen ilyenkor nagyobb a szükséglet, egyrészt a magzati fejlődés miatt, másrészt a vérveszteség miatt is.


Vissza az ásványi anyagokhoz >>
 

SZÉPSÉG ÉS FOGYÓKÚRA

Legolvasottabb cikkeink

Az ideális testsúly
Vitamin
Ásványi anyag
Zsírégető gyümölcsök
Étvágycsökkentő szerek
Gyomorgyűrű
Elsavasodás
Gyermekkori elhízás
Koleszterin
Cukrok
Ásványvizek

Legolvasottabb diéta leírások

Atkins diéta
Káposztaleves diéta
Turbo diéta
Léböjt kúra
Reflux diéta
90 napos diéta
Candida diéta
Almaecet kúra
South Beach diéta
Metropolitan diéta
Norbi Update