látogató számláló

Méregtelenítés

A méregtelenítés egy nagyon érdekes kérdés. Vegyünk alapul egy teljesen egészséges újszülöttet. Gyermekkora első pár évében általában egészséges, néha náthás vagy influenzás, de nincs különösebb komoly betegsége. Az idő elteltével, manapság egyre korábban, már tizenéves korban, előjönnek különböző problémák. Jelenleg sajnos igen gyakori, hogy még a húsz éves kort sem tölti be egy ember, máris több betegséget fel tud sorolni, amiben szenved, és nem érzi magát optimálisan a bőrében. Mi lehet ennek az oka?
Szervezetünk alapvetően rendelkezik saját maga tisztítására vonatkozó képességgel. A kisgyermek képes arra, hogy minden különösebb erőfeszítés nélkül, eltávolítsa szervezetéből a salakanyagot. Az idő múlásával ez az öntisztító képesség veszít erejéből, hatékonyságából. Ez nem egy törvényszerű folyamat, sokkal inkább a bevitt méreganyag mennyiségének köszönhető. Az édesség mennyisége, a cukros, szénsavas üdítőitalok, a gyorséttermi étkezés, a félkész élelmiszerek, a fehérkenyér, és még sorolhatnánk a végtelenségig, mind arra történő erőfeszítés, hogy szervezetünk méregtelenítő folyamatát megakadályozza. Immunrendszerünk hatékonysága csökken, így a betegségek sokkal könnyebben úrrá lesznek szervezetünkön.

Méregtelenítés

Olyan ember nem létezik, akinek nem jut szervezetébe méreganyag. Vegyük figyelembe elgépiesedett társadalmunk levegőszennyezettségét. Minden ember kénytelen levegőt venni, ezzel bizonyos mennyiségű méreganyagot juttatni szervezetébe. Így aztán hiába élünk mintaszerűen, mégsem mondhatjuk, hogy méreganyagtól mentesek lennénk. Ezeket az anyagokat el kell távolítani a szervezetből, amennyiben magától nem képes rá a testünk.

Léteznek különböző táplálék kiegészítők, melyek elősegítik a méregtelenítő folyamatot, valamint kis odafigyeléssel kiválaszthatók azok az élelmiszerek, melyek egészségesebbek a többinél. Tehát, a méregtelenítés két tényezőből tevődik össze. El kell távolítani a méreganyagokat, valamint törekedni kell a méreganyag bevitel mellőzésére.

Nagyon jó méregtelenítő anyagok a különböző algák, lúgosító anyagok, bizonyos gyógyteák, valamint a rostok, melyek a bélrendszert tisztítják. Ez nem egy teljes felsorolás, hiszen a méregtelenítésnek számtalan módja létezik. Érdemes olyan módszert választani, mely sejtszinten méregtelenít, tehát a sejtek belsejéből is képes távozásra késztetni a salakanyagot.

Méregtelenítő gyümölcsök

A három legjobb méregtelenítő gyümölcs, mely egyben zsírégető is, a szilva, a citrom és az ananász. Ezek lédúsak és vitaminban gazdagok, ebből adódóan ad egy természetes és egészséges módot a méregtelenítési folyamathoz. A szilvának erős székletszabályozó hatása van, pontosan a méregtelenítés miatt, ezért ne ijedjünk meg emiatt.
A citromlevet lehetőleg tisztított vízzel fogyasszuk, véletlenül se használjunk erre a célra készen kapható citromlevet, mert ezek telítve vannak adalékanyaggal. A frissen facsart citrom a legjobb választás. Az ananász erősen csökkenti a vér savtartalmát, ebben rejlik méregtelenítő hatása. Lehetőleg ne konzerv ananászt fogyasszunk, mely igen gazdag cukorban és tartósítószerben. Manapság már kapható ananász a bevásárlóközpontokban, zöldségárusoknál és a piacokon.

Vitaminok és olajok

Méregtelenítő folyamat hatására elkerülhetetlen, hogy a méreganyagokkal együtt vitamin, nyomelem és zsiradék távozik a szervezetből, melyeket feltétlenül szükséges pótolni, valamint a folyadékmennyiségre fokozottan oda kell figyelni, különben észrevétlenül elkezdünk kiszáradni.

A vitamin és nyomelem pótlása olyan összetett, továbbá az arányok annyira kötöttek, hogy az egyensúly fenntartása érdekében ajánlott előre elkészített, napi vitamincsomagot használni. Legjobb választás az a vitaminforgalmazó, mely természetes alapanyagokkal dolgozik. Lehetőleg ne kísérletezzünk gyógyszertárban kapható készítményekkel. Azok nagy része annyi adalékanyagot tartalmaz, hogy szinte semmi értelme nem marad a méregtelenítő kúrának.

A távozó zsiradékot mindenképpen tiszta olajjal pótoljuk, lehetőleg olyan közegben, hogy az emészthető legyen testünk számára. Joghurt és szójalecitin keverékében könnyedén oldódnak az olajok. Legjobb, ha ennek pótlására szakemberhez fordulunk segítségért, hiszen a mennyiség erősen függ testsúlyunktól, valamint a méregtelenítés során veszített zsiradék mennyiségétől. A legtöbb vitaminforgalmazó üzletben kaphatunk ehhez segítséget.

Folyadékpótlás

Talán a legfontosabb a folyadék és az ásványi sók pótlása, melyet sokkal nagyobb mértékben veszítünk, mint normál esetben. Főként abban az esetben, ha szaunát veszünk igénybe a méregtelenítéshez. Nagyon fontos, hogy tiszta folyadékkal pótoljuk a veszteséget.
Ez lehet tisztított víz, szénsavmentes ásványvíz (lehetőleg ne a legolcsóbb), gyógyteák, saját magunk készítette gyümölcslevek.

Tévhitek

Hosszú évekig élt az a tévhit, hogy a legjobb méregtelenítés az éhezés, hiszen ha nem viszünk be tápanyagot szervezetünkbe, akkor előbb-utóbb a salakanyag távozik. Ez nem igaz, ez egy tévhit. Véletlenül se próbálkozzon senki éhezés útján megszabadulni a méreganyagoktól, mert annak csak legyengülés és esetleges megbetegedés az eredménye. A méregtelenítés következménye egy egészséges érzés és frissesség kell, hogy legyen. A legyengült szervezet nem egészséges. Manapság már annyi lehetőség közül választhatunk, hogy kár feleslegesen kínozni magunkat, főleg ha még eredménye sincs.
 

SZÉPSÉG ÉS FOGYÓKÚRA

Legolvasottabb cikkeink

Az ideális testsúly
Vitamin
Ásványi anyag
Zsírégető gyümölcsök
Étvágycsökkentő szerek
Gyomorgyűrű
Elsavasodás
Gyermekkori elhízás
Koleszterin
Cukrok
Ásványvizek

Legolvasottabb diéta leírások

Atkins diéta
Káposztaleves diéta
Turbo diéta
Léböjt kúra
Reflux diéta
90 napos diéta
Candida diéta
Almaecet kúra
South Beach diéta
Metropolitan diéta
Norbi Update