látogató számláló

Koleszterin

A koleszterin egy vegyület, mely minden ember, valamint az állatok szervezetében megtalálható, a máj állítja elő. Különösen fontos szerepe van sejtjeink felépítésében, a hormonok tekintetében különösen. Mivel a máj állítja elő ezt a vegyületet, ezért a koleszterin szint nagyon jó adatokkal szolgál a máj működési állapotára.

A szervezet koleszterinszintje a következő betegségek fennállásakor fokozódik: cukorbetegség, vesebetegség, pajzsmirigy problémák, érelmeszesedés. Érelmeszesedés esetén fordítva is működik, a fokozott koleszterin mennyiség lerakódhat az érfalon, mely által elveszíti annak rugalmasságát.

A koleszterinnek két típusa létezik. A HDL koleszterin, amit rendszerint jó koleszterinnek neveznek, valamint az LDL koleszterin, melyet rossz koleszterinnek hívnak. A kétféle vegyület egyensúlyának felborulása, amikor az LDL szint magas, a HDL szint alacsony, ekkor alakulhat ki az érelmeszesedés. A jó koleszterin magas aránya kedvezően hat a szervezetre, hiszen a lerakódott koleszterint elszállítja a májhoz, ahol lebontódik. A jó koleszterin szint emelését egészséges táplálkozással lehet befolyásolni, ezzel megelőzve számos problémát.

A következő élelmiszerek emelik a jó koleszterin arányát

  • borjúhús
  • csirkehús
  • mogyoró
  • pisztráng
  • lazac
  • makréla
A táplálék kiegészítők közül a niacin (nikotinsav) szintén segíti a jó koleszterin szint emelését. A niacin a legtöbb készre csomagolt napi vitamin csomagban megtalálható.

A rossz koleszterin magas értéke az érfalakat támadja, ezért az érelmeszesedés hatására szívinfarktus és koszorúér problémákhoz vezet. Amennyiben kórosan magas a koleszterin szint, orvosi utasításra gyógyszeres kezelés javasolt, azonban a megfelelő koleszterincsökkentő diéta megállíthatja a folyamatot, még az érelmeszesedés folyamatát is visszafordíthatja.

A koleszterincsökkentő diéta itt >>
 

SZÉPSÉG ÉS FOGYÓKÚRA

Legolvasottabb cikkeink

Az ideális testsúly
Vitamin
Ásványi anyag
Zsírégető gyümölcsök
Étvágycsökkentő szerek
Gyomorgyűrű
Elsavasodás
Gyermekkori elhízás
Koleszterin
Cukrok
Ásványvizek

Legolvasottabb diéta leírások

Atkins diéta
Káposztaleves diéta
Turbo diéta
Léböjt kúra
Reflux diéta
90 napos diéta
Candida diéta
Almaecet kúra
South Beach diéta
Metropolitan diéta
Norbi Update