látogató számláló

Immunrendszer

Az immunitás védettséget jelent, tágabb értelemben a szervezetünknek azt az állapotát jelöli, amikor védett állapotot élvez a behatoló anyagokkal szemben. Az immunrendszer azokat az egységeket jelöli, amik erre a védekező mechanizmusra specializálódtak. Az idegen anyagokkal szemben ellenanyagot képesek termelni, ezzel blokkolják romboló hatásukat, majd kiürítik azt a szervezetből, ezt immunreakciónak nevezzük. Ezek az idegen anyagok lehetnek vírusok, baktériumok, gombák, és egyéb idegen sejtek.

Születésünk pillanatában négyféle védekezési módszerrel rendelkezik szervezetünk

 • fehérvérsejtek elpusztításával
 • a gyomornedv baktériumölő hatásával
 • bőrünkkel, valamint nyálkahártyáinkkal, ami megakadályozza a kórokozók többségének a behatolását
 • azokkal a kémiai vegyületekkel, melyeket szervezetünk termel ellenanyagként.
Immunrendszerünk hatékonyságán múlik, hogy mennyire vagyunk képesek ellenállni a fertőzéseknek, betegségeknek, és olyan következményeknek, melyeket a szervezetünkbe jutó idegen anyagok okozhatnak. Minden ember azzal teszi legtöbbet egészsége érdekében, ha immunrendszere hatékonyságát optimális színvonalon tartja, működését elősegíti. Számos dolog létezik, mellyel képesek vagyunk ezt a természetes folyamatot erősíteni, alább felsoroljuk ezek közül a legfontosabbakat.
 • A megfelelő folyadékellátás elengedhetetlenül fontos, hiszen ez segíti elő a méreganyagok szállítását és kiürítését, valamint sok esetben oldószerként működik.
 • A megfelelő sav-lúg egyensúly nagymértékben meghatározza az immunrendszer állapotát.
 • Kiegyensúlyozott táplálkozás, mely révén a szervezet képes hozzájutni a számára szükséges tápanyaghoz, vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz és nyomelemekhez, valamint a táplálkozás során odafigyelve az adalékanyagokra, hogy abból minél kevesebb jusson be a szervezetbe.
 • Rendszeres mozgás bevezetése életünkbe, mely mindenkinek fizikai állapotától függően van kialakítva, lehetőleg mindez friss levegőn történjen.
 • Folyamatos stressz helyzetek kerülése, mely igen nagy befolyással van az immunrendszer állapotára.
 • Megfelelő mennyiségű pihenés, megadva ezzel a lehetőséget szervezetünknek, hogy regenerálódjon
 • Gyógyszerek lehetőség szerinti kerülése, ezek felváltása természetes készítményekkel, vitaminokkal és ásványi anyagokkal.
 • Alapvető higiéniai elvárások betartása, rendszeres tisztálkodás, lehetőleg minél természetesebb anyagok használatával, hiszen bőrön keresztül is jutnak be nem kívánatos adalékanyagok szervezetünkbe.
A fenti egyszerű tételek betartásával sokat segíthetünk saját immunrendszerünknek abban, hogy képes legyen fenntartani optimális állapotát, ezzel védelme alatt tartani szervezetünket.
 

SZÉPSÉG ÉS FOGYÓKÚRA

Legolvasottabb cikkeink

Az ideális testsúly
Vitamin
Ásványi anyag
Zsírégető gyümölcsök
Étvágycsökkentő szerek
Gyomorgyűrű
Elsavasodás
Gyermekkori elhízás
Koleszterin
Cukrok
Ásványvizek

Legolvasottabb diéta leírások

Atkins diéta
Káposztaleves diéta
Turbo diéta
Léböjt kúra
Reflux diéta
90 napos diéta
Candida diéta
Almaecet kúra
South Beach diéta
Metropolitan diéta
Norbi Update