látogató számláló

Gyomorgyűrű

Gyomorszűkítő műtétek

A gyomorszűkítő műtéteket általában óriási túlsúly esetén javasolják, különösen akkor, ha már legalább öt éve képtelen valaki lefogyni, továbbá a túlsúlyból adódó egyéb egészségügyi problémák is fennállnak. Hatalmas túlsúly esetén gyakori a magas vérnyomás és a cukorbetegség kialakulása. Ilyen esetekben előfordul, hogy orvos javasolja a műtétet.
elhízás
A gyomorszűkítés évente ötven kilogramm súlytól is megszabadíthat, ez az egyik oka annak, hogy valóban csak nagy túlsúly esetén érdemes ezt a lehetőséget kihasználni.

A gyomorszűkítés valójában egy komoly műtéti beavatkozás. A beteget minden esetben, teljes mértékben felvilágosítják a műtét menetéről, előnyeiről és hátrányairól egyaránt. Kizárólag csak a beteg beleegyezésével történhet meg. Mindezek fényében mégis sokan úgy gondolják, hogy ez az egyetlen megoldás súlyproblémájukra.

Kísérletek szerint a gyomorszűkítő műtéten átesett cukorbetegek nagy része meggyógyult a műtétet követő egy-két éven belül, hiszen a betegségük elsődleges kiváltó oka a túlsúly volt. Orvosok véleménye szerint a műtét minimális kockázattal bír, így jó megoldást jelenthet a túlsúllyal rendelkező cukorbetegek részére.

A gyomorszűkítés lényege

A gyomorszűkítő műtét során egy szilikon gyűrűt helyeznek fel a gyomor köré, mely összeszorítja azt, úgymond két részre osztja. A gyomor ezek után nagyon kevés tápanyagot képes befogadni, mindezt a jóllakottság érzésével. Ebből következően a beteg műtét utáni táplálékfogyasztása kevesebb, mint felére csökken. A befogadott táplálék lassan szivárog át a gyomor alsó részébe, hiszen a szilikongyűrűnek éppen ez a funkciója. A beteg csak a lassú átszivárgást követően képes újból táplálékot magához venni.

A műtétet követően nagyon figyelni kell a táplálék bevitelre, nehogy időnek előtte kitáguljon a gyomor felső része. Ezen kívül szinte semmilyen kockázata nincs, hiszen a gyűrűt átállítani és levenni is fájdalommentesen lehetséges.

Gyomorszűkítő műtétet kizáró okok

lázmérő beteg betegség

  • Várandós és szoptatós kismamáknak.
  • Drogfüggőség vagy rendszeres nagy mennyiségű alkohol fogyasztás mellett.
  • Fejlődésben lévő szervezet esetében.
  • Idős korban, hozzávetőlegesen 65 éves kor felett.
  • Fertőzéses vagy gyulladásos betegség fennállásakor.
A fent felsorolt esetek nem foglalják magukban az összes kizáró tényezőt, minden esetben szakorvos véleménye szükséges, és csak teljes kivizsgálás után lehetünk biztosak abban, hogy a gyomorszűkítő műtét veszélytelen számunkra.

A gyomorszűkítő műtét ára

Amennyiben a túlsúlyos állapot más betegségek előidézője, vagy kialakulására utaló jelek vannak, akkor a társadalombiztosítás támogatja a műtétet. A felhelyezendő gyomorgyűrűt meg kell vásárolni, nagyon indokolt esetben ennek egy részét támogatja az OEP. A szilikonos gyűrű ára hozzávetőlegesen félmillió forintba kerül.
pénz
A fentiek fényében láthatjuk, hogy a gyomorszűkítő műtét nagy elhatározás, és a döntésben több tényező is szerepet játszik. Érdemes összevetni orvos véleményét, pénzügyi helyzetünket, a vele szemben túlsúly mellékhatásait, valamint az egyéb megoldásokat problémánk kezelésére.
 

SZÉPSÉG ÉS FOGYÓKÚRA

Legolvasottabb cikkeink

Az ideális testsúly
Vitamin
Ásványi anyag
Zsírégető gyümölcsök
Étvágycsökkentő szerek
Gyomorgyűrű
Elsavasodás
Gyermekkori elhízás
Koleszterin
Cukrok
Ásványvizek

Legolvasottabb diéta leírások

Atkins diéta
Káposztaleves diéta
Turbo diéta
Léböjt kúra
Reflux diéta
90 napos diéta
Candida diéta
Almaecet kúra
South Beach diéta
Metropolitan diéta
Norbi Update