látogató számláló

Gyermekkori elhízás

A gyermekek elhízása napjainkban igen súlyos problémát jelent, hiszen már-már népbetegséggé vált. Igen sok az óvodás-iskolás korú túlsúlyos gyermek.
A túlsúlyos gyermek ügyetlenebb társainál, visszahúzódóbb, rosszabb esetben agresszívvá válik emiatt. A kiközösítés miatt legtöbb esetben az evéssel pótolja az egyéb örömöket, így ez további súly felszedéséhez vezethet.

Amennyiben gyermekünk túlsúllyal rendelkezik, első teendőnk kivizsgáltatni, megtudni az elhízás okát.
Előfordulhat, hogy egészségügyi probléma tünetével állunk szemben. Ilyen esetben magát az okot kell orvosolnunk, mely a megoldást biztosítja számunkra.

Amennyiben semmilyen orvosi oka nincs az elhízásnak, mindenképpen változtatnunk kell életmódunkon annak érdekében, hogy gyermekünk elérje a korának és magasságának megfelelő súlyt.

A kezelés két összetevőből áll. Az egyik, és ez a fontosabb, a rendszeres testmozgás. A másik a diéta, mely nagy körültekintést igényel részünkről, hiszen fejlődő szervezetről van szó.
gyerek_kislány_úszás
A diéta mindenképpen magával vonzza azt, hogy az egész család étkezését megreformáljuk, hiszen ha gyermekünk különböző, elkülönített étrendre van szorítva, nem fogja szeretni a helyzetet, még megalázónak is érezheti.

Az étrend összeállításakor törekedjünk a cukor és a szénhidrát minimalizálására.
Tészták, fehér kenyér, sütemények, és még lehetne sorolni, nem hordoznak túl sok tápértéket, viszont nagyon hizlalnak.

Növeljük a fehérjedús tápanyagokat, húsféléket, ezek elegendő energiát biztosítanak a gyermeknek. Ezáltal nem válik fáradékonnyá és levertté.

Szerezzünk be vitaminokat és nyomelemeket
, kifejezetten olyat, mely gyermekek számára készült, így elkerülhetők a hiánybetegségek, és a gyermek fejlődése zavartalan lesz.

gyerek étkezése evésFontos mindig szem előtt tartanunk, hogy egy gyermek nem éhezhet, hiszen komoly problémák adódhatnak belőle, továbbá egyáltalán nem biztos, hogy eredményre vezet.

A cukrot próbáljuk minél inkább mézzel, kukorica sziruppal, fruktózzal, sztíviával helyettesíteni, melyek ugyanolyan jó édesítőszerek, ellenben sokkal egészségesebbek. Véletlenül se használjunk mesterséges édesítőszereket, hiszen azok vegyi anyagok, és káros hatással lehetnek egy fejlődő szervezetre.

A testmozgás nagyon fontos
, hiszen a gyermekkori elhízás, valamint az agresszív viselkedés hátterében nagyon gyakran a mozgásszegény életmód áll okként. Nem szükséges minden nap órákig tartó erőnléti edzésre kényszeríteni gyermekünket, de heti egy-két alkalom nagyon jót fog tenni egészségi állapotának, valamint közérzetének.

Vásároljunk kerékpárt és családi programként menjünk együtt kerékpározni. Esetleg görkorcsolyát, gördeszkát, ami a legközelebb áll hozzánk. Akár esténként vagy reggelenként kocoghatunk is együtt. Ne hajtsuk ki egyedül a gyermeket mozogni, mert unni fogja és ismételten kirekesztettnek érzi majd magát.

Amennyiben saját magunknak is van mit fogyni, közösen csinálhatjuk végig a programot. Tűzzünk ki közös célokat, sose irreális célokat, mert az kudarchoz vezethet mindkettőnk számára.

Gyermekünk látni fogja, hogy nincs egyedül a problémájával, és valódi segítséget érez, ha a fentieket figyelembe véve járunk el. Tegyük meg ezt a pár dolgot annak érdekében, hogy egészséges és boldog gyermekünk legyen.

SZÉPSÉG ÉS FOGYÓKÚRA

Legolvasottabb cikkeink

Az ideális testsúly
Vitamin
Ásványi anyag
Zsírégető gyümölcsök
Étvágycsökkentő szerek
Gyomorgyűrű
Elsavasodás
Gyermekkori elhízás
Koleszterin
Cukrok
Ásványvizek

Legolvasottabb diéta leírások

Atkins diéta
Káposztaleves diéta
Turbo diéta
Léböjt kúra
Reflux diéta
90 napos diéta
Candida diéta
Almaecet kúra
South Beach diéta
Metropolitan diéta
Norbi Update