látogató számláló

Fehérjeszükségletünk

Mint már az előző cikkben említésre került, a fehérjeszükséglet több tényező függvénye. Elsősorban nemtől, kortól, fizikai fejlettségtől, valamint fizikai és szellemi leterheltségtől függ.

A fehérjeszükséglet egyenesen a fehérje veszteségből fakad. Ez a veszteség kimutatható a vizeletben, körömben, hajban és a napi bőrhám veszteségben. Nem is gondolnánk, hogy ez egy felnőtt szervezet esetében naponta a 25 grammot is eléri. Ebből adódóan, a fehérje bevitelnek mindenképpen a veszteség felett kell lennie mennyiség szempontjából. Ez a minimális mennyiség, amire szervezetünknek szüksége van ahhoz, hogy a szervezet fehérjetartalma ne essen egy túl alacsony, kóros kategóriába.

Felnőttek fehérjeszükséglete

Testtömeg alapján hozzávetőlegesen kilogrammonként 1 gramm fehérjét számolhatunk. Az aktív sportolók, erősen megterhelő fizikai munkát végzők tekintetében ez az érték duplájára növekszik, valamint a szellemi megterhelés is emeli bizonyos mértékben az átlagosan számolt 1 grammot.

Gyerekek fehérjeszükséglete

A gyerekek fehérjeszükséglete igen rapszodikus, hiszen elsősorban növekedésüktől függ a feltétlenül szükséges mennyiség, ezért nagy hiba volna a felnőttek szükségletét megfelezni, hiszen sokszor egy kevésbé leterhelt, karcsú nő szükséglete alacsonyabb, mint egy növekedésben lévő gyermeké. Amennyiben a gyerek aktívan sportol, a fehérjeszükséglete elérheti a napi 75 grammot is.

Idősek fehérjeszükséglete

Az idősek fehérjeszükséglete másfélszerese egy átlagos felnőtt emberének. Ennek oka nagyon egyszerű. Napi fehérjeveszteségük ugyanannyi, mint fiatalabb korban, azonban a fehérjék hasznos felszívódása jóval alacsonyabb. Ebből adódóan jóval több fehérjét kell a szervezetükbe juttatni ahhoz, hogy a fehérje szintjük ne essen kóros szint alá, tehát magasabb legyen a napi veszteségnél.

Kismamák fehérjeszükséglete

Terhesség ideje alatt nyilvánvalóan magasabb a fehérjeszükséglet, hiszen a magzatnak további fehérjebevitelre van szüksége. Ez hozzávetőlegesen naponta 10 grammal növeli meg az átlagos kilogrammonként 1 grammot.

Szülés után, anyatejes táplálás esetén ez a mennyiség jóval nagyobb méreteket ölt, hiszen a szoptatás során a fehérjeveszteség roppant magas. Minimálisan 20 grammal kell megnövelni a napi fehérjebevitelt, mely számérték természetesen, az elválasztott anyatej mértékétől erősen függ. Ez nagyon fontos, hiszen a kismama fehérjeháztartása erősen befolyásolja az anyatej minőségét, ebből adódóan a gyermek egészségét és immunrendszerét.

A fenti számértékek abban az esetben helytállóak, ha elsődleges fehérjéket fogyasztunk, hiszen ezek képesek teljes mértékben ellátni azokat a funkciókat, melyre szervezetünknek szüksége van. Ezek elsősorban az állati eredetű fehérjék.

Vissza az aminosavak meghatározásához >>
 

SZÉPSÉG ÉS FOGYÓKÚRA

Legolvasottabb cikkeink

Az ideális testsúly
Vitamin
Ásványi anyag
Zsírégető gyümölcsök
Étvágycsökkentő szerek
Gyomorgyűrű
Elsavasodás
Gyermekkori elhízás
Koleszterin
Cukrok
Ásványvizek

Legolvasottabb diéta leírások

Atkins diéta
Káposztaleves diéta
Turbo diéta
Léböjt kúra
Reflux diéta
90 napos diéta
Candida diéta
Almaecet kúra
South Beach diéta
Metropolitan diéta
Norbi Update