látogató számláló

Elválasztó diéta

William Howard Hay az 1920-as években kifejlesztett egy speciális diétát, mely az élelmiszerek típusának különválasztásán alapul. A diéta alapja, hogy szervezetünket megszabadítsuk a felesleges megterhelésektől. Ennek alapján nagyon sok gyomorpanasszal küszködő, valamint emésztési problémákkal küzdő ember gyógyulásáról számoltak be, melynek alapja a túlsavasodás volt, ezt akadályozza meg, és fordítja meg a folyamatot, az elválasztó diéta.
Egy időben testkontroll néven is ismeretes volt a módszer, mely nagyon sok embernek életformájává vált, hiszen ennek a módszernek a bevezetése egészségesebbé teszi a szervezetet, mely rövid idő elmúltával érezhető. Főként a fáradékonyság az, ami leghamarabb elmarad, és ez igen jó közérzetet biztosít. Talán ez az oka nagy népszerűségének.

A diéta alapja a fehérje és a szénhidrát tudatos szétválasztása. Régóta köztudomású, nem csak orvosi körökben, hogy a különböző típusú ételek megemésztéséhez, különböző enzimekre van szükség a szervezetben. Ehhez hozzáadódik az a tény, hogy a különböző ételtípusok megemésztése, különböző időtartamot vesz igénybe. Ebből logikusan következik, hogy az együtt bevitt táplálék, amennyiben típusában különbözik, képtelen teljes mértékben megemésztődni és beépülni a szervezetbe, továbbá igen erőteljesen túlterheli azt. Ebből adódik a fáradékonyság érzete, hiszen az energia az emésztés felé irányul.

Fehérjék a hús, hal, tojás, tejtermékek. Szénhidrát a kenyér, tészták, minden gabonaféle és a burgonya. Vannak semleges élelmiszerek, ezek a zöldségek, nyers élelmiszerek, olajos magvak. Az elválasztáshoz feltétlenül ismernünk kell az élelmiszerek összetevőit. Szerencsére, ezt ma már minden terméken kötelező feltüntetni, tehát a tájékozódás nem ütközik akadályokba. Nagyon fontos, hogy eredeti élelmiszereket vásároljunk, hiszen az adalékanyagok erősen savasító hatásúak.
A semleges élelmiszereket, a zöldségeket és gyümölcsöket fogyaszthatjuk az étkezések között, hiszen ezeknek a lebontása minimális energiát követel a szervezettől, valamint csökkenti az éhség érzetet. Legjobb, ha fehérjéhez is ezeket az élelmiszereket fogyasztjuk.

Étkezések között elengedhetetlenül szükséges a négy óra szünet, hiszen erre az időre feltétlenül szüksége van szervezetünknek az ételek lebontásához. Amennyiben nem zavarjuk meg az emésztési folyamatokat újabb ételekkel, úgy szervezetünk sokkal jobban hasznosítja bevitt tápanyagokat, ennek eredményeképpen előbb-utóbb észrevehetjük, hogy az étkezések közötti éhségérzet megszűnik, valamint kevesebb tápanyaggal is elérjük a jóllakottság érzését.

Azon túl, hogy szétválasztjuk a fehérjét a szénhidráttól, még van egy pár dolog, amit tehetünk a diéta és az egészségünk érdekében. A cukor mellőzése nem csupán abból a szempontból lényeges, mert hizlal, hanem elképesztő savasító hatása miatt. Mivel ennek a diétának éppen az a célja, hogy a sav-lúg arányt egyensúlyba hozza szervezetünkben, ezért édesség fogyasztásával nagyon sokat ronthatunk a helyzeten.

Másik nagyon fontos tényező a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele. Amennyiben nem iszunk elég folyadékot, szervezetünk képtelen rá, hogy kiürítse a megfelelő mennyiségű salakanyagot. Valamint, azt is kevesen tudják, hogy az éhségérzet nagyon gyakran a folyadékhiány tünete. Előfordul, hogy éhesnek érezzük magunkat, amit gyakran nassolással próbálunk csillapítani, pedig sokszor csak folyadékra van szüksége szervezetünknek. Az sem mindegy, hogy mit iszunk. Az üdítőitalok nagy része cukros vagy aszpartamos, ami talán még rosszabb, továbbá telítve van különböző adalékanyagokkal, színezékkel, tartósítószerekkel. Ezért a folyadékpótlásra a tisztított víz, a szénsavmentes ásványvíz, valamint a gyógyteák a legalkalmasabbak.

Az elválasztó diéta másik réme a fehér kenyér. Nagyon alacsony a tápértéke, viszont roppant savasító hatása van. Helyette inkább teljes kiőrlésű, magas rost tartalmú pékárut fogyasszunk, mely sokkal értékesebb tápanyag szempontjából, továbbá tisztítják a bélrendszert.

Mintaétrend

Reggelire a legjobb választás teljes kiőrlésű gabonák joghurttal, valamint gyümölccsel. Lehetőleg gyümölcslét vagy teát fogyasszunk hozzá.

Ebédre valamilyen hús vagy halételt fogyasszunk sok zöldséggel és salátával, természetesen minden más köret nélkül.

Vacsorára főzelékfélét együnk. Amennyiben a vacsora általában hideg étel, akkor azt mindenképp teljes kiőrlésű kenyérrel együk, valamint sok zöldségfélét fogyasszunk hozzá.

Az elválasztó diéta étrendjéhez hamar hozzá lehet szokni, csak eleinte kíván több figyelmet. Pár hét elmúltával észre fogjuk venni, hogy nem is diéta ez, hanem életforma, ami igen jó hatással van az életünkre. Nagyon hamar érezhető a diéta frissítő hatása. Amennyiben ez valamilyen testedzéssel is párosul, még hatékonyabb lesz az alakváltozás.
 

SZÉPSÉG ÉS FOGYÓKÚRA

Legolvasottabb cikkeink

Az ideális testsúly
Vitamin
Ásványi anyag
Zsírégető gyümölcsök
Étvágycsökkentő szerek
Gyomorgyűrű
Elsavasodás
Gyermekkori elhízás
Koleszterin
Cukrok
Ásványvizek

Legolvasottabb diéta leírások

Atkins diéta
Káposztaleves diéta
Turbo diéta
Léböjt kúra
Reflux diéta
90 napos diéta
Candida diéta
Almaecet kúra
South Beach diéta
Metropolitan diéta
Norbi Update