látogató számláló

E-számok

Az E-számok azokat az adalékanyagokat jelölik, melyeket az EU-ban engedélyeztek felhasználásra. Leggyakrabban a készételek, valamint a feldolgozott és félkész termékek címkéin láthatjuk ezeket gyakran. Adalékanyagnak számít minden olyan összetevő, mennyiségtől függetlenül, mely az élelmiszereknek nem csupán a gyártása, de a csomagolása és szállítása során kerülnek felhasználásra.

Az adalékanyagok nagy része teljesen ártalmatlan, viszont némelyek igen kártékonyak az emberi szervezetre nézve. Ebben a cikkben nem minősítjük, csupán felsoroljuk ezeket. Ezek az adalékanyagok régóta számos vita tárgyát képezik, ezért ebbe nem is kívánunk belefolyni, akit részletesebben érdekel a téma, számos helyen olvashat róla. Egy biztos, minél kevesebb adalékanyagot tartalmaz egy élelmiszer, annál természetesebb formájában jut szervezetünkbe.
Alább felsoroljuk az adalékanyagok csoportjait százasával tagolva, így legalább némi fogalmat alkothat mindenki arra vonatkozólag, mit is tartalmaz egy konzerv, vagy egy előre csomagolt élelmiszer, hogy a chips-ről és egyebekről ne is beszéljünk.

E 100-200

Színezékek, ételfestékek. Az alacsony számozás a világos színeket jelöli, feljebb haladva sötétednek a színek.

E 200-300

A kétszázzal kezdődő számozások az élelmiszereknél használt különféle tartósítószereket jelölik.

E 300-400

A háromszázzal kezdődő számozás az antioxidánsokat jelöli, valamint az élelmiszereknél alkalmazott savanyúságot szabályozó anyagokat.

E 400-500

A négyszáz felett lévő számozás jelöli a sűrítőanyagokat, a stabilizátorokat és az emulgeálószereket, melyek arra hivatottak, hogy az élelmiszereket „egyben tartsák”.

E 500-600

Ebben a kategóriában szintén találunk savanyúságszabályozó anyagokat, valamint csomósodás gátló anyagokat.

E 600-700

Ezek az anyagok az ízfokozók és módosító anyagok.

E 700 felett

Az efölött lévő számozás az egyéb, máshová nem sorolható anyagokat tartalmazza. Például a viaszokat, édesítőket, habosító anyagokat, gázokat, különféle szintetikus mázakat, valamint azokat az új adalékanyagokat, melyek még nem kerültek besorolásra.
 

SZÉPSÉG ÉS FOGYÓKÚRA

Legolvasottabb cikkeink

Az ideális testsúly
Vitamin
Ásványi anyag
Zsírégető gyümölcsök
Étvágycsökkentő szerek
Gyomorgyűrű
Elsavasodás
Gyermekkori elhízás
Koleszterin
Cukrok
Ásványvizek

Legolvasottabb diéta leírások

Atkins diéta
Káposztaleves diéta
Turbo diéta
Léböjt kúra
Reflux diéta
90 napos diéta
Candida diéta
Almaecet kúra
South Beach diéta
Metropolitan diéta
Norbi Update