látogató számláló

Dohányzás és elhízás

Néhány évtizeddel ezelőtt sokkal több ember dohányzott, mint napjainkban. Ez köszönhető a dohányzás-ellenes kampányoknak, ami együtt jár a munkahelyeken történő dohányzás beszüntetésének, és a kijelölt dohányzóhelyek kényelmetlenségének, valamint az egészséges életmódra való nagymértékű figyelemnek.
cigaretta dohányzás
Manapság rengeteg betegséget és tünetet tulajdonítanak a dohányzásnak, és ettől való félelmünkben is gyakori a dohányzásról való leszokás. Nem utolsó sorban az anyagi okok állnak a háttérben. A dohánytermékek roppant drágák, igen nagy százalékot tesz ki a havi kiadásoknak, ezért sokan inkább abbahagyják a dohányzást, spórolási célzattal.

Szinte elkerülhetetlen, amennyiben nem figyelünk oda, hogy a dohányzásról való leszokást elhízás követi. Amennyiben ezeknek az okait megértjük és figyelemmel kísérjük, ez elkerülhető.

Megszokott mozdulatok

cigaretta dohányzás„A megszokás nagyúr”, „a szokás hatalma”, és még sorolhatnánk az erre vonatkozó szállóigéket, melyben rengeteg igazság van. Valóban nehéz a rutinnal szakítani, egy megszokott mozdulat a legrosszabb, hiszen sokszor nem is vagyunk tudatában.

Vegyük alapul azt a mozdulatsort, ahogyan egy ember dohányzik. Gondoljuk végig, naponta hányszor emeli a kezét a szájához. Ezt a leszokás után a legtöbb ember helyettesíteni próbálja. Tekintettel arra, hogy képtelenség ennyit enni, marad a nassolás, mely megnöveli ezt a mennyiséget. Egy csomag chips, vagy egy csomag sósmogyoró, vagy akár édes keksz, sokkal több mozdulatot kíván, mint egy tányér étel, amit nem biztos, hogy egy óra múlva újra meg lehet ismételni. A folyamatos nassolás a legrosszabb, és a leggyakoribb, hiszen ezzel az elhízás garantált. Ezt a folyamatot a rágógumi nem helyettesíti, de sokat segíthet, ám a legtöbbet az segít, ha tudatosan vonjuk meg magunktól a teljesen felesleges rágcsálni valót. Az első időkben bizony nehéz feladat, ennek az időszaknak a mértéke annál hosszabb és nehezebb, minél régebb óta dohányzott az, aki most leszokott róla. Mégis ez az egyetlen megoldás, mely sokkal könnyebb, mint később az állandó küzdés a testsúllyal.

Nikotin

Dohányzás során nikotin és kátrány, valamint egyéb anyagok jutnak szervezetünkbe. Leszokás után ez az anyag megvonásra kerül, és attól függetlenül, hogy ezek mennyire káros anyagok, a szervezet követelni fogja, mely nem túl kellemes érzés. Óhatatlanul törekszünk arra, hogy ezt helyettesítsük valamivel. Leggyakoribb az étkezés, az élelmiszer bevitele. Ilyenkor kissé „lenyugszik” a szervezet, mert hozzájutott valamilyen tápanyaghoz. Ez a lenyugvás igen rövid ideig tart, ami után újabb késztetést érzünk a tápanyag bevitelre.
cigaretta dohányzás
Sajnos, ez rövid idő alatt elhízáshoz vezet. Egyetlen megoldás, ha megnöveljük a folyadék mennyiség bevitelét, lehetőleg olyan folyadék legyen, ami lúgosít. Ez valamelyest csökkenti a szervezet „lázadását” arra az időre, míg az ellenanyag termelés minimálisra csökken. Nem könnyű feladat, kitartás és állhatatosság szükséges hozzá, de az evéssel való kompenzálás a lehető legrosszabb módszer. Nem csak esztétikailag, de egészség szempontjából is.

Szükséges tápanyag

A harmadik eset, mely talán a legszerencsésebb, amikor dohányzásról való leszokás után az ideális testsúlyt nyeri vissza a szervezet. Dohányosoknál igen gyakori, hogy az éhségérzetet cigaretta segítségével nyomják el. Amikor a cigaretta, mint éhség-elnyomó eszköz, már nem létezik, akkor kénytelenek táplálékot bevinni a szervezetbe. Ez sokkal egészségesebb, mint nikotinnal elterelni a szervezet figyelmét az éhségről. Ebben az esetben nem elhízásról beszélünk, inkább az optimális állapot visszaállításáról. Ennek ellenére azért érdemes figyelni, nehogy átessünk a másik oldalra.

Feszültség levezetés

Köztudott, hogy a dohányzásnak feszültség levezető hatása van. Ennek oka lehet a rutin megnyugtató ereje, vagy a szervezet nikotin függősége, nem ez a fontos. A dohányzásról való leszokás alapvetően feszültséggel jár, hiszen megvonunk valamit magunktól, amit eddig fontosnak tartottunk. Ezt a leszokás után természetes, hogy helyettesíteni szeretnénk valamivel, valószínűleg evéssel, vagy valamilyen tápanyag bevitellel. Sokaknak segített azonban a kimerítő testedzés, melynek feszültség levezetése igen nagy hatékonyságú.

A fent felsorolt okokon kívül még számtalan oka lehet a dohányzásról való leszokás utáni elhízásnak, ezek csak a legáltalánosabbak és a leggyakoribbak. Az elsődleges feladat az odafigyelés, főként abban az esetben, ha tudjuk magunkról, hogy hízásra hajlamosak vagyunk. A tudatosság nagyon fontos, nem érdemes homokba dugni fejünket, majd siránkozni a felesleges kilókon. Nincs szükség egyébre, mint egy kis odafigyelésre. A dohányzásról való leszokás hatalmas eredmény, és gratulálok mindenkinek, akinek sikerül. Nem érdemes feleslegesen újabb szenvedélybetegséget generálni helyette.
 

SZÉPSÉG ÉS FOGYÓKÚRA

Legolvasottabb cikkeink

Az ideális testsúly
Vitamin
Ásványi anyag
Zsírégető gyümölcsök
Étvágycsökkentő szerek
Gyomorgyűrű
Elsavasodás
Gyermekkori elhízás
Koleszterin
Cukrok
Ásványvizek

Legolvasottabb diéta leírások

Atkins diéta
Káposztaleves diéta
Turbo diéta
Léböjt kúra
Reflux diéta
90 napos diéta
Candida diéta
Almaecet kúra
South Beach diéta
Metropolitan diéta
Norbi Update