látogató számláló

Az ideális testsúly

Egy ember számára a megfelelő testsúlynak több tényezője is van. Legfontosabb tényezője a test magassága, de a számítást nagymértékben befolyásolja az életkor és a nem is. Több lehetőség van az ideális testsúly meghatározására. Legnépszerűbbek az interneten található testsúly kalkulátorok, valamint a bevásárlóközpontokban található, erre a célra beüzemelt automaták.

Ezek által kapunk egy hozzávetőleges adatot, ami igen közel áll a legoptimálisabb testsúlyunkhoz, de nagyon fontos, hogy ne kezeljük úgy ezt a kapott adatot, mint egy orvos által kiadott utasítást. A magasságon és az életkoron kívül, ezek az automaták nem veszik figyelembe csontjaink sűrűségét, ami pedig igen nagy eltéréseket eredményezhet. Egy átlagos ember esetében, azonos testmagasság esetén, több kilogramm eltérés is adódhat a csontok súlyának révén. Gyakran előfordulhat olyan eset, hogy két azonos magasságú és testsúlyú embert látva, egyik tökéletesnek látszik testfelépítés szempontjából, másik meg ránézésre túlsúlyos. A második esetben valószínűleg, sokkal könnyebb csontozattal rendelkezik, ezért tűnik túlsúlyosnak ugyanazzal a tömeggel.

A különböző betegségek is igen erősen befolyásolják az optimális testsúlyt, ezért elengedhetetlenül szükséges, ha tudomásunk van bármilyen betegségről, akkor szakember segítségét kérjük a fogyókúra céljának meghatározására, továbbá az orvosi felügyelet sem árt meg ilyen esetben. Vannak bizonyos diéták, általában a drasztikusabbak, amik kifejezetten tiltottak bizonyos betegségek jelenlétében.

Az optimális testsúly meghatározásakor igen erősen befolyásoló tényező az ízlés. Minden ember másképp képzeli el saját testének ideális állapotát. Vannak, akik nádszálvékonyak szeretnének lenni, vannak, akiknek kicsit gömbölydedebb formák tetszenek. Ezt is vegyük figyelembe a testsúly meghatározásakor.

Létezik egy nagyon egyszerű módszer, amit sokan alkalmaznak ahhoz, hogy meghatározzák a céljukat, melyet fogyókúrával kívánnak elérni. Majdnem minden ember életében előfordul egyszer vagy többször, hogy a testét, ha csak rövid időre is, de tökéletesnek érezte. Az akkori testsúly meghatározása egy biztos pont lehet, hiszen emlékeink szerint éppen akkor elégedettek voltunk és jól éreztük magunkat a bőrünkben. Azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy az eltelt évek kissé módosítják ezt a számítást, ettől függetlenül, lesz egy fix pontunk a cél meghatározásánál.

Lényeges szempont, hogy az ideális testsúly és a fogyókúra célja nem minden esetben egyezik meg. Előfordul, hogy a jelenlegi testsúly és az ideális testsúly között olyan nagy az eltérés, hogy szinte lehetetlennek tűnik ilyen mértékű fogyás. Amennyiben mégis a kiszámított ideális testsúlyt tűzzük ki célként, lehetséges, hogy kudarcként éljük meg a fogyókúrát, holott a fogyás mértéke megtörténik. Fontos, hogy ne tűzzünk ki irreális, számunkra is elérhetetlennek látszó célt, mert amennyiben belebukunk, nem fogjuk jól érezni magunkat, és valószínűleg az általunk megélt kudarc kihatással lesz a későbbi diéták eredményére is.

Másik nagyon fontos szempont a számunkra ideális testsúly megállapításakor, az időtényező. Ennek a meghatározásakor is hajlamos az ember irreális célok kitűzésére, ami szintén kudarchoz vezet. Olyan diéta nem létezik, ahol „percek alatt” elérjük célunkat. A fogyókúrás módszerek leírásai között, gyakran találunk adatokat arra vonatkozóan, hogy mennyi idő alatt, mennyit lehet vele fogyni, de ezek is csak hozzávetőleges értékek, csak támpontot adnak ahhoz, hogy könnyebben meghatározzuk céljainkat.

Előfordulhat az is, hogy valóban a tökéletes megoldásra törekszünk, mind a testsúly meghatározásakor, mind a diéta kiválasztásakor. Ebben az esetben érdemes dietetikushoz fordulni. Egy dietetikus segíthet az optimális testsúly meghatározásában, a diéta kiválasztásában, egyéni diéta kialakításában, egészséges étrend megtervezésében. Ebben az esetben valóban teljesen egyénre szabott megoldást kapunk, ám ne kövessük el azt a hibát, hogy teljes felelősséget hárítunk a szakemberre. Mindig legyen előtérben a saját ízlésünk, valamint a saját döntésünk azzal kapcsolatban, hogy mit is szeretnénk elérni.

Sajnálom, ha ezt a cikket olvasva, sokan nem találtak konkrét választ arra vonatkozóan, hogy milyennek is kellene lennie az optimális állapotnak, de ezek teljesen egyéni dolgok, melyek testünk különbözőségéből adódnak. Egy biztos pont azért van. Amennyiben jól érezzük magunkat a bőrünkben, úgy látványra, mint érzésre, akkor biztos, hogy testsúlyunk optimális, nem szükséges rajta változtatni, még akkor se, ha egy kalkulátor, vagy egy automata eredménye mást mutat.
 

SZÉPSÉG ÉS FOGYÓKÚRA

Legolvasottabb cikkeink

Az ideális testsúly
Vitamin
Ásványi anyag
Zsírégető gyümölcsök
Étvágycsökkentő szerek
Gyomorgyűrű
Elsavasodás
Gyermekkori elhízás
Koleszterin
Cukrok
Ásványvizek

Legolvasottabb diéta leírások

Atkins diéta
Káposztaleves diéta
Turbo diéta
Léböjt kúra
Reflux diéta
90 napos diéta
Candida diéta
Almaecet kúra
South Beach diéta
Metropolitan diéta
Norbi Update