látogató számláló

Ásványi anyagok

Makroelemek

Foszfor

Egy felnőtt ember szervezetében, mintegy 700 gramm foszfor található, főként foszfátok formájában, a csontokba beépülve. Elsősorban a csontok és fogak szilárdságáért felelős ez a nagy mennyiségben található ásványi anyag, de fontos szerepet játszik az idegrendszer működésében is, valamint az enzimek működésében és a kémhatás egyensúlyában.

Szinte minden élelmiszerben megtalálható, mely nagyrészt annak köszönhető, hogy savanyító adalékanyagként igen gyakori a felhasználása az élelmiszeriparban. Nagyon ritka a hiányából kialakuló hiánybetegség.

Napi szükséglete 620 mg, mely természetesen serdülő korban és idős korban ennél magasabb.

Foszfor hiánya esetén a szervezet megnövekedett kalcium kiválasztással reagál, mely csontritkuláshoz vezethet, ezért idősebb korban, és a csontok kialakulásának, illetve a hirtelen növekedés időszakában fokozottan figyelni kell rá.

Túladagolása esetén mérgezési tünetek lépnek fel.

Kalcium

Egy átlagos ember szervezetében 1000 gramm kalcium található, ennek nagy része a csontokban és a fogakban. Elsődleges funkciója a csontok keménységének és szilárdságának biztosítása. Ezen kívül felelős valamilyen mértékben az ingerlékenységért, az izom összehúzódásért és a véralvadásért.

A kalcium felszívódása és hasznosulása nagy mértékben függ a foszfor mennyiségétől, továbbá a szervezetbe bevitt fehérje mennyiségétől, továbbá a szervezet zsírfelszívódási képességétől, továbbá a D-vitamin háztartástól. Amennyiben ezek nem megfelelő mértékűek, vagy a zsírfelszívódásban zavarok mutatkoznak, úgy a kalciumnak jóval kisebb százaléka képes hasznosulni, így a bevitt mennyiséget növelni kell, továbbá az akadályozó tényezőket megszüntetni.

A legtöbb kalciumot tartalmazó élelmiszerek a tejtermékek és az olajos magvak. Más élelmiszerek is tartalmaznak kalciumot, de ezek a legkiválóbbak a pótlásra a magas kalcium tartalmuk miatt.

Átlagos szervezet napi kalcium szükséglete 800 mg, ez a mennyiség másfélszerese is lehet fejlődő szervezet esetében a csontok fejlődése miatt.

Kalcium hiány esetén fejlődési rendellenességek léphetnek fel, főként a csontok tekintetében, elsősorban növekedési rendellenességek. Felnőttek esetében izomgörcsök léphetnek fel, valamint a csontok törékennyé válhatnak, hiszen elveszítik optimális szilárdságukat. Hosszan tartó kalcium hiány csontritkuláshoz vezethet.

Túladagolása székrekedéshez vezethet, valamint gátolhatja valamilyen mértékben a vas és a cink felszívódását.

Kalium

Átlagos emberi szervezet esetében 150 gramm a kalium tartalom. Napi bevitele hozzávetőlegesen 2-3 gramm, mely vegyes táplálkozás mellett nem igényel odafigyelést, hiszen szinte minden élelmiszerben megtalálható a natrium mellett.
A kalium funkciója elsősorban az ideg és izomműködésben mutatkozik meg, valamint a sav-bázis egyensúlyban van fontos szerepe és a sejtek energiaellátásában.

Hiánya csak szélsőséges esetekben következik be, mint például hosszan tartó hányás vagy hasmenés esetén. Ekkor kiürül a szervezetből, melyet pótolni kell. Nyáron, hosszú ideig tartó kánikula esetén a kalium kicsapódik a bőrön keresztül a verejtékezés folyamán, ilyenkor valamivel több kalium bevitel szükséges. Tünetei a ragadós, nyirkos bőrfelület és az általános izomgyengeség.

Klór

Az ember szervezetének 0,15%-a klór, mely a gyomorsav részeként van jelen. A szervezet só-víz háztartásában, valamint a sav-bázis egyensúlyban játszik fontos szerepet.

A klór bevitele elsősorban konyhasó formájában történik. Külön bevitelt nem igényel, hiszen napjainkban így is nagyon magas egy átlag ember klórbevitele, mely elsősorban a túlsózott ételeknek és a klóros csapvíznek köszönhető. A hiánybetegség kialakulása lehetetlen, mint ahogy a túladagolása sem túl gyakori.

Magnézium

Felnőtt szervezetben 20-30 gramm magnézium található, ennek fele a csontokban, másik fele a sejtekben van.

Legfontosabb feladata a szervezetben az ideg és izomműködésben kap szerepet, továbbá enzimek működése, valamint zsíranyagcsere, fehérje háztartás és szénhidrát háztartás egyensúlyában van. Ezen kívül az idegrendszer védelmében is fontos ásványi anyag a magnézium.

Napi ajánlott bevitele átlagosan 300 mg, de ez elsősorban a bevitt tápanyag mennyiségétől függ, így ennek arányában csökken vagy növekszik ennek értéke.

A magnéziumot tartalmazó élelmiszerek elsősorban a zöldségfélék, ezek közül is a hüvelyesek és gabonafélék. Kisebb mennyiségben előfordul gyümölcsökben, halakban és a tejtermékekben.

Magnéziumhiány tünetei

Fáradtság és alvászavarok, fokozott ingerlékenység és szorongás. Emésztőrendszeri rendellenességek, úgy mint hasmenés, hányás. Izomgörcsök és zsibbadás.

Amennyiben ezek a tünetek nagy része együttesen jelentkezik, az biztos jele a magnézium hiánynak. Ennek oka lehet a nem kielégítő magnézium bevitel, tehát az egysíkú táplálkozás, illetve a magnézium felszívódását akadályozó tényezők, mint például B6-vitamin hiányállapot.

Kezelés képpen fokozzuk azoknak az élelmiszereknek a bevitelét, melyek magnéziumot tartalmaznak, valamint növeljük meg a B6-vitamin bevitelt, mely elősegíti annak felszívódását.

A fentiek mellett előfordulhatnak egyes betegségek, melyek megakadályozzák a magnézium hasznosulását szervezetünkben, ezért ha pár hét után nem javul a helyzet, forduljunk szakemberhez az alapvető ok kiderítésének és kezelésének érdekében.

Nátrium

Felnőtt ember szervezetében hozzávetőlegesen 100 gramm nátrium van, melyek nagy része a vízterekben van, kisebb része kötött formában, csontokban és kötőszövetekben. A nátrium jelenléte és funkciói igen erőteljesen összefüggenek a káliummal.

Fontos szerepe van a folyadékháztartás egyensúlyában, az izomműködésben, a sav-bázis egyensúly fentartásában, valamint az anyagcserében.

Nátrium szinte minden élelmiszerben megtalálható természetes formában, továbbá az élelmiszeripari eljárások során még további mennyiséget tartalmaznak. Ezért hiánya nem jellemző. Kizárólag nyári kánikulában kell odafigyelnünk a nátrium mennyiségre, mert erős verejtékezés során nagy mennyiségben ürülhet ki szervezetünkből. Ilyen esetekben érdemes napi 1-2 grammal pótolni konyhasó, sejtsó formájában.

Érdemes a túlzott bevitelre odafigyelni, mert magas vérnyomás okozhat, továbbá az érfalakat roncsolhatja.

Tovább a nyomelemekhez >>

SZÉPSÉG ÉS FOGYÓKÚRA

Legolvasottabb cikkeink

Az ideális testsúly
Vitamin
Ásványi anyag
Zsírégető gyümölcsök
Étvágycsökkentő szerek
Gyomorgyűrű
Elsavasodás
Gyermekkori elhízás
Koleszterin
Cukrok
Ásványvizek

Legolvasottabb diéta leírások

Atkins diéta
Káposztaleves diéta
Turbo diéta
Léböjt kúra
Reflux diéta
90 napos diéta
Candida diéta
Almaecet kúra
South Beach diéta
Metropolitan diéta
Norbi Update