látogató számláló

Aminosavak

Az aminosavak szerves vegyületek, melyek jelentősége kimagasló, hiszen ezek a fehérjék építőkövei. Más néven proteinnek is nevezzük, mely szó szerinti jelentése szerint a „legfontosabb”. A szóhasználat nem véletlen. Az emberi szervezet fehérjetartalma 15 % körül van, mely szint aminosavak hiányában lecsökken, számos betegség, valamint gyengeség előidézője lehet. Természetesen, nem minden szervezet fehérjeszükséglete egyezik meg, hiszen kortól, nemtől, fizikai igénybevételtől erősen függ ez az érték, de minden embernek szüksége van rá az alapvető életfunkciók ellátása szempontjából.

A fehérjék nem képviselnek egyenrangú értéket, leginkább aminosav tartalmuk és minőségük alapján kerülnek besorolásra. Vannak elsőrendű fehérjék, melyek megfelelő mennyiségben tartalmazzák az aminosavakat, valamint azok arányai is megfelelőek, éppen ezért, ezeket komplett fehérjéknek is nevezzük. Ezek elsőbbséget élveznek a szervezet túlélése szempontjából, ezért elsődlegesek.

Elsődleges fehérjék

  • húsfélék
  • halak
  • tej és tejtermékek
  • tojás
A másodrendű fehérjék csak más fehérjékkel kiegészítve képesek kifejteni hatásukat, önmagában nem elegendőek a szervezet számára, működésképtelenek. Ezek főként a növényi eredetű fehérjék.

A fehérjék lebontása

Az első állomás a gyomor, ahol a gyomorsav lép működésbe. Ezután a hasnyálmirigy bontja tovább a fehérjéket, melyek ekkor már előemésztett állapotban vannak. Amennyiben nem lennének előemésztett állapotban, képtelen lenne feldolgozni azt. Ez nagyon fontos tudnivaló, hiszen a gyomorsav erősen felhígult állapotban nem képes ellátni az előemésztés funkcióját, mely során a hasnyálmirigy nem a megfelelő állapotban jut hozzá a fehérjéhez és képtelen azt hasznosan tovább bontani. A gyomorsav akkor van erősen felhígult állapotban, ha túl sok folyadékot veszünk magunkhoz fehérjefogyasztás közben. A fehérje lebontása erősen függ attól is, hogy mennyire rágjuk meg a tápanyagot, hiszen a túl nagy méretű élelmiszer darabokat nem képes szervezetünk kellőképpen lebontani, így ismételten azt az állapotot érjük el, hogy az aminosav nem képes beépülni szervezetünkbe.

A fehérjeszükségletek leírása itt található >>
 

SZÉPSÉG ÉS FOGYÓKÚRA

Legolvasottabb cikkeink

Az ideális testsúly
Vitamin
Ásványi anyag
Zsírégető gyümölcsök
Étvágycsökkentő szerek
Gyomorgyűrű
Elsavasodás
Gyermekkori elhízás
Koleszterin
Cukrok
Ásványvizek

Legolvasottabb diéta leírások

Atkins diéta
Káposztaleves diéta
Turbo diéta
Léböjt kúra
Reflux diéta
90 napos diéta
Candida diéta
Almaecet kúra
South Beach diéta
Metropolitan diéta
Norbi Update